Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ефективні рішення для перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему

Майже 100 експертів шукають ефективні рішення для перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему Під час конференції «Перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно...

 

Майже 100 експертів шукають ефективні рішення для перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему

Під час конференції «Перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему: досвід, проблеми та шляхи вирішення», яка була організована Державним агентством України з управління зоною відчуження, Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС», Інститутом проблем безпеки атомних електростанцій, українські та міжнародні експерти працювали над розробкою оптимального практичного сценарію перетворення «Укриття».


У науково-практичній конференції взяли участь близько 100 фахівців, які на основі наявних результатів досліджень розробляли консолідовану позицію міжнародних експертів щодо шляхів впровадження наукових рекомендацій у конкретний сценарій робіт на об’єкті «Укриття».

«На цей час ми наближаємось до завершення введення нового безпечного конфайнмента в експлуатацію, що стане важливим, але не остаточним кроком на шляху перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Попереду ще багато роботи, у тому числі – поводження з поставарійними радіоактивними відходами і паливовмісними матеріалами з об’єкта, які наразі все ще залишаються малодослідженими і є основним джерелом небезпеки об’єкта», – розповідає Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Як зазначають експерти, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему – це складний і довготривалий процес, етапи і шляхи реалізації якого ще остаточно не визначені. Відповідно до чинної «Стратегії перетворення об’єкта «Укриття», обов’язковими є демонтаж нестабільних конструкцій, вилучення залишків ядерного палива і паливовмісних матеріалів з пошкодженого реактора та поводження з радіоактивними відходами, що утворяться у процесі. Але питання кінцевого стану об’єкта досі залишається відкритим, тож фахівці розглядають різні сценарії перетворення і його можливі результати.

Під час конференції експерти ознайомилися з наявними напрацюваннями з цього питання, а саме: аналізом факторів, що визначають безпечний стан об’єкта, моделлю радіаційного стану НБК та об’єкта «Укриття», а також оцінкою ефективності протирадіаційного захисту на промисловому майданчику. Під час обговорення експертами був напрацьований проект рішення, яким визначено послідовність кроків перетворення об’єкта «Укриття» після введення НБК в експлуатацію, а також запропоновано використовувати методи комп’ютерного моделювання на етапі робочого проектування та довгострокової підтримки перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: