Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Рушник національної єдності прибув до Славутича

Рушник національної єдності, як оберіг громадян України та українців світу, був створений у 2007−2008 роках представниками всіх областей України та чотирьох діаспор. Ініціатор його створення – Благодійний фонд «Український сувенір»...

 
Рушник національної єдності, як оберіг громадян України та українців світу, був створений у 2007−2008 роках представниками всіх областей України та чотирьох діаспор. Ініціатор його створення – Благодійний фонд «Український сувенір», а у вишиванні його взяли участь 1340 осіб. 

Полотно для Рушника завдовжки 9 метрів і завширшки 75 сантиметрів було виткане з коноплі, вирощеної у 1952–1955 роках на власному городі сім’єю Катерини Андрущак з села Сьомаки, що на Хмельниччині.
Вовняні нитки виробництва Чернігівської фабрики. Натуральними барвниками пофарбував художник із Криму Мамут Чурлу. А композицію візерунків на основі наукових праць вчених-етнографів розробила Олександра Теліженко з Черкащини.

Рушник складається з двох однакових половинок (крил), у центрі якого золотом вишито Герб України у вінку. Чотири доби, ні на хвилину не зупиняючи рух голки, той герб вишивали чотири кримські татарки-золотошвейки, почергово, по дві.

Саму композицію розділено на три частини. У першій, яка символізує минуле України, вишито знаки Трипілля: чотири кола, з’єднані меандроподібними пасмами, у колах – хрест, сонячний човен, два світи – Сонця і Місяця, чотири частини місячного календаря з аграрними символами родючості землі.

 

Масивні квадрати з дохристиянськими архаїчними символами, двосторонні сварги, ромби, лунниці, знаки росту передають могутність древньої Київської Русі.
Горизонтальну смугу займає козацьке барокко, серцевиною якого є шишка – символ, що прийшов у козаччину з прадавніх часів. Два трикутники – це криниця.

Два птахи – душі наших предків з гілками слави героїв-борців, які віддали своє життя за Україну. Верхню горизонтальну композицію берегині уособлюють жіночі фігури, що тримають у піднятих руках тризуб.

У другій частині рушника, присвяченій сучасній Україні, вишито дерево життя з 27 квітів, відповідно до територіально-адміністративного поділу України. Крона його має трикратний силует. На центральній гілці розміщено ліру і знак Тільця, верхня пара птахів тримає гілку на знак єдності України.

А свою віру у щасливе майбутнє України вишивальниці передали у третій частині композиції соларними знаками із священних чисел 3, 7, 9 і 12, над якими світять сонце і зірка.
 

 

Славутичане долучитися до акції «Рушник національної єдності»! Акція відбулася в День Гідності і Свободи 21 листопада о 15.00 у великій залі Кіноконцертного комплексу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: