Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Виховання толерантності в сучасному суспільств

Слово «толерантність» прийшло до нас із латинської мови, воно означає «терпіння, терплячість, прийняття». Наскільки ми толерантні сьогодні, ми вирішили з'ясувати в ході бесіди, на яку були запрошені учні початкової школи. Учасникам заходу тема...

Слово «толерантність» прийшло до нас із латинської мови, воно означає «терпіння, терплячість, прийняття». Наскільки ми толерантні сьогодні, ми вирішили з'ясувати в ході бесіди, на яку були запрошені учні початкової школи. Учасникам заходу тема виявилася дуже близькою, адже бути милосердним і чуйним значить жити в гармонії із собою й дарувати радість всім оточуючим. 

Школярі із зацікавленням слухали приклади із життя: як люди з різних куточків планети роблять добрі вчинки безкорисливо, не чекаючи за це подяки чи нагороди. Наприклад, Білл і Мелінда Гейтс у 2000 році створили фонд, одним із завдань якого є допомога голодуючим у різних країнах світу.

А колишній колумбієць Джордж Мунос, який на даний час живе в Нью-Йорку, не маючи стільки грошей, як творець компанії «Mайкроcoфт», проте з великим бажанням допомагає безхатченкам. Щовечора упродовж багатьох років, в одному і тому ж місці він збирає більше сотні голодних людей. Це їх єдиний шанс на гарячу їжу за весь день. На питання, чому він це робить, американець відповів, що колись сам був у такій ситуації, тому хоче поділитися тим, що у нього є зараз.

Учасники бесіди зі сльозами на очах слухали історії про тварин, над якими одні люди знущалися, а інші їх рятували. Одразу ж з усіх боків посипалися приклади різних випадків із життя, очевидцями яких вони були. Їм неодмінно хотілося, щоб їх почули однокласники і зрозуміли, чи правильно вони ставляться до інших.

«Співчуття править світом» − каже давньоіндійське прислів'я, яке, на жаль, є зовсім неактуальним у себе на батьківщині, де до цієї пори існують касти. Школярі прийшли до висновку, що наше суспільство може бути толерантним, оскільки МИ МОЖЕМО і ХОЧЕМО співчувати і ГОТОВІ поважати людську гідність та права інших. Але, на жаль, є й расистські країни, які не сприймають принцип рівності й прийняття інших такими, якими вони є.

Незважаючи на існуючі розбіжності в світі, діти з оптимізмом дивляться в майбутнє, адже саме від них залежить, чи буде доброта правити світом. Слова Льва Толстого «У житті є тільки одне беззаперечне щастя − життя для інших» повинні бути девізом для всіх нас. Людина, яка робить добро іншим, вміє співпереживати − відчуває себе щасливою. І дуже хочеться вірити, що одного разу ми всі будемо щасливі!

Ольга КРОПТА,
керівниця сектору
клубної роботи ЗБІЦу

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: