Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Паливо під замко́м, а ключ — у Відні

З 10 по 12 квітня на майданчик Чорнобильської АЕС з технічним візитом прибули експерти МАГАТЕ. Візит відбувся у рамках виконання Угоди між Україною та Міжнародним агентством з атомної енергії про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Переважну більшість візиту експерти провели на майданчику проміжного сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (далі: СВЯП-2). Об'єкт призначений для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо зберігання протягом 100 років більше 20 000 відпрацьованих тепловидільних збірок, які накопичилися у результаті роботи Чорнобильської АЕС.

 
З 10 по 12 квітня на майданчик Чорнобильської АЕС з технічним візитом прибули експерти МАГАТЕ. Візит відбувся у рамках виконання Угоди між Україною та Міжнародним агентством з атомної енергії про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Переважну більшість візиту експерти провели на майданчику проміжного сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (далі: СВЯП-2). Об'єкт призначений для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо зберігання протягом 100 років більше 20 000 відпрацьованих тепловидільних збірок, які накопичилися у результаті роботи Чорнобильської АЕС.

Споміж інших робіт на СВЯП-2 фахівці МАГАТЕ встановили систему опечатування бетонних модулів зберігання палива.

Система діє як дистанційна система сигналізації. На кожен із 58 модулів буде встановлено коробку з передавачем — оптоволоконною печаткою RMSA (Remotely Monitored Sealing Array — з англ. Система пломбування з дистанційним моніторингом).

В печатках RMSA використовується багатоволоконна пластикова петля, кінці якої заправляються у печатку. При заправлянні оптоволокно одного кінця петлі стискається металом і формує випадковий унікальний малюнок. Відтак, зміна малюнку свідчитиме про те, що оптоволокно виймалося з печатки, що у свою чергу означає, що модуль було відкрито.

Дані про цілісність оптоволокна передаються через мережу інтернет, а також записуються на карту пам'яті. Крім того, на даху Установки з підготовки відпрацьованого палива до зберігання встановлена спеціальна антена, котра отримує сигнал про відкриття модуля та передає його до офісу МАГАТЕ у Відні.

Така комплексна система дозволить забезпечити повний контроль за зберіганням палива у бетонних модулях та забезпечить умови для виконання угоди між Україною та МАГАТЕ.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: