Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чорнобильська АЕС стала доступнішою

Чорнобильська АЕС у засобах масової інформації завжди залишалася відкритим підприємством − оперативні й докладні відповіді на інформаційні запити; багатий, насичений даними, цифрами і фактами контент на офіційному сайті; власний youtube-канал, сторінки у мережі «Фейсбук» та «Iнстaгрaм»...

 

Чорнобильська АЕС у засобах масової інформації завжди залишалася відкритим підприємством − оперативні й докладні відповіді на інформаційні запити; багатий, насичений даними, цифрами і фактами контент на офіційному сайті; власний youtube-канал, сторінки у мережі «Фейсбук» та «Iнстaгрaм» – не кожна атомна електростанція здатна похвалитися подібним набором.

Однак з точки зору особистої присутності до недавнього часу Чорнобильська АЕС для більшості громадян і гостей України була об’єктом, з відвідуванням якого виникали певні труднощі. Пройтися по «золотому коридору», потрапити в різні технологічні приміщення, на власні очі побачити щити управління, системи захисту та інші об’єкти вдавалося лише вузькому колу фахівців і представників ЗМІ.

Решта відвідувачів обмежувалися, як правило, оглядовим павільйоном об’єкта «Укриття», більш відомим як «Саркофаг», і годуванням сомів на обвідному каналі. Зона відчуження багато років залишається особливо привабливим об’єктом для тисяч туристів. Місто Чорнобиль і «самосели», покинуте жителями та заростаюче лісом місто Прип’ять, радіолокаційна станція «Дуга» (м. Чорнобиль−2), загальна атмосфера Зони – те, що приваблює людей різного віку. Проте лише 10 відсотків із візитерів Зони відчуження отримували можливість побувати на найвідомішій атомній станції світу. Сьогодні багато туроператорів додали до списку обов’язкових для відвідування в Україні пам’яток і Чорнобильську АЕС.

Україна змінюється. Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак неодноразово називав 30-кілометрову зону відчуження «Територією змін». У рамках цього твердження керівництвом Чорнобильської АЕС було прийнято рішення відкрити територію промислового майданчика ЧАЕС для відвідувань широким загалом, що дозволить усім бажаючим, відповідно до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», побачити цей легендарний об’єкт.

Голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Віталій Петрук коментує: «Ми даємо можливість відвідувачам отримати повне уявлення про роботу станції і про проекти, які реалізуються на промисловому майданчику. Досить складно на словах розповісти про сучасний стан і нашу роботу людям, які ніколи не були на атомній електростанції, тому ми вирішили діяти за принципом «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Із березня 2018 року будь-який житель України або громадянин іншої держави при дотриманні певних умов може побачити, чим живе ЧАЕС сьогодні, як відбувається процес зняття з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Для відвідувачів, які прибувають в Зону відчуження через місто Славутич, знайомство з роботою станції починається з електропоїзда, який перевозить персонал ЧАЕС, і контрольно-перепускного пункту «Семиходи», де знаходиться найбільший санітарний перепускник станції. На промисловому майданчику візитери зможуть ознайомитися із широким списком об’єктів ЧАЕС, починаючи із захисної споруди на випадок надзвичайних ситуацій і завершуючи основними приміщеннями енергоблоків, з яких відбувалося управління реактором. Крім того, всі охочі матимуть можливість побачити в дії інтегровану автоматизовану систему контролю об’єкта «Укриття», дізнатися більше про новий безпечний конфайнмент (НБК) тощо.

Варто відзначити, що відвідати ЧАЕС можуть і такі особи, для яких становить інтерес уся зона відчуження, ті, хто приїжджає в зону з 2−3-денним туром й оформлює свої програми відвідування в ДАЗВ. На загальних підставах вони подають додаткові заявки на сайті ЧАЕС і в один із днів знайомляться з підприємством. Для безпечного перебування на об’єкті всі відвідувачі забезпечуються засобами індивідуального захисту і проходять обов’язковий дозиметричний контроль. У перспективі – розширення переліку маршрутів: додавання до сталого маршруту відвідування таких об’єктів, як центральний зал одного з енергоблоків, блоковий щит управління реактора №4 (всередині «Саркофагу»), вихід у простір під аркою НБК тощо. Заявки на відвідування ЧАЕС подаються на офіційному сайті ЧАЕС, на сторінці https://visit.chnpp.gov.ua

Там відвідувач може ознайомитися з умовами організації візиту на ЧАЕС і правилами перебування в Зоні відчуження, вивчити можливі маршрути, з’ясувати вартість візиту, вибрати зручну для нього дату і подати заявку на відвідування ЧАЕС, а також безпечно оплатити візит через систему LiqPay. Фахівці ЧАЕС коментують: «Інтерес до станції дуже високий. З моменту запуску системи автоматичної подачі заявок на сайті ЧАЕС, тобто менше, ніж за три тижні, на проходження базового маршруту по ЧАЕС подали заявки більше100 чоловік з півтора десятків країн. І це при тому, що поки ліміт відвідувачів на день становить 15 осіб і для замовлення доступні лише три робочі дні на тиждень! Усі відвідувачі, які вже пройшли базовим маршрутом, залишилися дуже задоволені. Що ж буде, коли ми відкриємо всі дні, зробимо доступними додаткові маршрути і збільшимо ліміт до 30 осіб на день?»

Генеральний директор ДСП «ЧАЕС» Ігор Грамоткін наголошує: «Потрібно пам’ятати, що Чорнобильська АЕС продовжує залишатися ядерним об’єктом, і ми, як і раніше, суворо дотримуємося всіх вимог безпеки для подібних підприємств. Однак ми намагаємося бути максимально відкритими і прозорими, намагаємось мінімізувати для відвідувачів кількість бар’єрів, позбавити їх складної і заплутаної схеми узгодження візиту. Сьогодні ми доступні для кожного!»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: