Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Супрун гарантує безоплатну медичну допомогу, а планові операції – інша річ

В.о. міністра прокоментувала свій погляд на 49 статтю Конституції України та пояснила, що допомогу і надалі будуть надавати безоплатно, та введуть медичні послуги за гроші. На питання, чи не було б легше просто внести зміни до Конституції та змінити 49 статтю, Супрун відповіла, що такі...о,

 
В.о. міністра прокоментувала свій погляд на 49 статтю Конституції України та пояснила, що допомогу і надалі будуть надавати безоплатно, та введуть медичні послуги за гроші

На питання, чи не було б легше просто внести зміни до Конституції та змінити 49 статтю, Супрун відповіла, що такі зміни є надто довгими, та є лише політичним рішенням. Також розповіла, що за двома рішенням Конституційного суду вже прописано, що в Україні дійсно медичну допомогу повинні надавати безоплатно, та це не стосується медичних послуг.

Отже, що таке медична послуга на думку в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун?

«Медична допомога включає в себе надання медичної консультації у разі хвороби. Тобто, ми гарантуємо первинну ланку та екстренну меддопомогу – це є допомога. А вже планові операції чи ті, що не є життєво важливими – інша річ», — вважає очільниця МОЗу.

За якими конкретними критеріями будуть поділяти екстрені операції, планові та ті, що не є життєво важливими та можуть бути включені в перелік медичних послуг Супрун не пояснювала. Проте розповіла про 95 статтю Конституції.

«Всі говорять про статтю №49, але ніхто не згадує №95, в якій написано, що всі соціальні програми мають подаватися у межах державного бюджету. І це нівелює зміст 49-ї статті, адже ми ніколи не зможемо надавати всім безоплатні медичні послуги», — говорить Супрун.

Чи так воно? Чи можливі, наприклад платні медичні послуги в державних закладах?


В свою чергу відмічаємо, що медична допомога в Україні не є соціальною програмою, сама по собі. Це окрема галузь, яка має своє власне визначення. Проте, наприклад, державна программа лікування онкохворих дітей, наприклад вже відноситься до статті №95, за якою визначається бюджет програми, та в його рамках надається медична допомога обмеженій кількості людей в рамках цього самого бюджету.

Таким чином, плутанина виходить в тому, що безоплатна охорона здоров’я в Україні – є кількість відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм, які фінансуються за рахунок державного бюджету.

Трактувати це 49 статтю, яка перемижається з №95, можна наступним чином. Пацієнт має право на лікування за певною програмою, у якої є бюджет. Це право кожного українця. Але, коли бюджет вже розписаний на всіх можливих пацієнтів, хтось з нових бажаючих отримати медичну допомогу повинен чекати, поки за програмою знову з‘явиться фінансування.

Проте, доповнення галузі новими програмами, в рамках яких, наприклад надаються платні медичні послуги, дійсно можливі, а головне вони не порушують 49 статтю Конституції України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: