Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На ЧАЕС розпочала роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС

12 вересня на Чорнобильській АЕС розпочала роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС на тему "Поводження з РАВ, радіаційна безпека". Головна мета місії - обмін досвідом застосування методів і методик пробовідбору і характеризації твердих РАВ перед їх кондиціонуванням/ іммобілізацією...

 

12 вересня на Чорнобильській АЕС розпочала роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС на тему "Поводження з РАВ, радіаційна безпека". Головна мета місії - обмін досвідом застосування методів і методик пробовідбору і характеризації твердих РАВ перед їх кондиціонуванням/іммобілізацією, отримання рекомендацій щодо проведення пробовідбору і лабораторних досліджень твердих РАВ.

Актуальність такої теми місії визначена роботами по введенню в експлуатацію Промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами (ПКПТРВ) на ДСП ЧАЕС. Зараз роботи по введенню в експлуатацію ПКПТРВ в значній мірі ускладнені тривалістю характеризації відходів на системі радіаційного технологічного контролю. На даному етапі введення в експлуатацію передбачено виконання робіт щодо поводження з неоднорідними партіями радіоактивних відходів, вилученими з «легкого» відсіку сховища твердих відходів, з невідомими радіаційними і фізичними характеристиками, виконання їх характеризації та підготовка упаковок, які відповідають критеріям захоронення.


Це великий і складний обсяг робіт, який включає не просто відбір зразків (проб) твердих РАВ зі сховища, а й їх характеризацію з урахуванням вимог «Критеріїв приймання радіоактивних відходів на захоронення у спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів СОПСТРВ», встановлених для прийнятих на захоронення упаковок РАВ; розробку коефіцієнтів нуклідних векторів на основі отриманих даних, розробку відповідних методик.

В ході місії експерти обговорять з фахівцями ДСП ЧАЕС проблемні питання, обміняються відповідним досвідом в області характеризації РАВ, ознайомляться з існуючими на ЧАЕС об'єктами щодо поводження з РАВ. За підсумками місії буде розроблений звіт і рекомендації, які допоможуть Чорнобильської АЕС вирішити існуючі проблеми.
У роботі місії беруть участь експерти з Ігналінської АЕС, Всеросійського науково-дослідного інституту по експлуатації атомних електростанцій (ВНДІАЕС), НПП «Радіко». Свою роботу місія завершить 15 вересня.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: