Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Назустріч Міжнародному дню енергозбереження

11 листопада – Міжнародний день енергозбережен- ня. Свято було засноване у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE. Основна його мета – привернути увагу громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії.

 

11 листопада – Міжнародний день енергозбереження. Свято було засноване у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE. Основна його мета – привернути увагу громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії.

Назустріч Міжнародному дню енергозбереження проходять заходи, спрямовані на те, щоб проінформувати людей про способи енергозбереження, розповісти, чому важливо економити енергію. Як й у багатьох країнах світу, в Україні також проводяться тематичні конференції, виставки, акції, уроки.

4-5 листопада 2015 року у Національному еколого-натуралістичному центрі Міністерство освіти і науки України спільно з громадською організацією «Школа енергоефективності» провели Першу Всеукраїнську конференцію-семінар «Енергоефективність та енергозбереження у освітніх закладах: нові виклики та можливості». В роботі конференції взяло участь більше 200 учасників, серед яких представники Міністерств освіти і науки; фінансів; регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства; Держенергоефективності України; Європейського банку реконструкцій та розвитку, НЕФКО; проекту GIZ «Енергоефективність у будівлях», Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа», Всеукраїнської Асоціації енергоаудиторів України, відповідальні за енергоефективність та освіту особи органів місцевого самоврядування; директори шкіл та інших освітніх установ. Представником міста Славутича на цьому освітянському форумі була Арина Старовойтова, завідуюча міського методичного центру відділу освіти. Кращі практики, презентовані на конференції, незабаром будуть впроваджені або вже успішно впроваджуються й у навчальних закладах міста, адже Славутич є підписантом Угоди мерів та у 2015 році став учасником грантового демонстраційного Пілотного проекту з реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку м.Славутича до 2020 року – здійснення термомодернізації 2-х муніципальних об’єктів бюдженої сфери. В рамках виконання заходів Проекту 30 жовтня 2015 року Радою керівників закладів освіти взята до виконання у сфері формальної освіти Програма формування енергетичної та кліматичної свідомості славутичан на 2016 – 2020 роки, схвалена виконкомом Славутицької міської ради.

Так, в рамках Програми та за ініціативи міського методцентру 4-5 листопада 2015 року у шести навчальних закладах міста Славутича вперше відбулася акція «Шкільний пиріг енергозбереження» – одна з простих, водночас дієвих, практик, що привертає увагу молоді до проблем раціонального використання ресурсів. Учасники акції, одинадцятикласники Славутицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, працюючи у фокус-групах, шляхом обговорення, аналізу та розрахунків окреслили проблемні питання енергоефективності школи, обговорили шляхи енергозбереження, визначили учасників процесу, їх функції та визначили потребу у інформації та ресурсах для впровадження ефективних енергозберігаючих технологій у навчальному закладі.

Учні 5-9 класів школи № 2 випікали «пиріг» за таким рецептом: проблеми неефективного споживання ресурсів (школярі визначили, що не скрізь використовують енергозберігаючі лампи, не завжди учні за собою вимикають світло, не завжди враховується світовий день, не всі розуміють що таке енергозбереження); шляхи вирішення цих проблем (вимикати світло, виходячи з приміщення; вмикати не всі освітлювальні прибори, а тільки ті, що необхідні; встановити в школі енергозберігаючі лампи); вклад школярів у підвищення енергоефективності (учнівському самоврядуванню проводити активну роз’яснювальну роботу серед молодших школярів та власним прикладом навчати енергозбереженню; проводити квести щодо обізнаності дітей з питанням збереження енергії); інформація й ресурси усунення недоліків (розміщувати необхідну інформацію на сайті школи; організувати роботу факультативів щодо енергозбереження, створити інформаційні куточки в класах). Учні зазначили, що до цієї акції не всі з них замислювалися над проблемою ефективного збереження енергії, а тепер переконалися, що ресурси слід економити.

«Такий пиріг ми випікали вперше, але вдався він на славу!», – цей висновок зробили учні 11-Б класу школи № 3 на чолі із своїм старостою, головою Молодіжної ради «Майбутнє Славутича» Євгеном Скуратівським та класним керівником Наталією Заїкою. Вони чітко дотримувалися SPARE-рецепту і отримали позитивний настрій, задоволення, креативні думки, святкову атмосферу. За думкою юних «пекарів», в них актуалізувалося свідоме ставлення до необхідності ефективного використання енергоресурсів.

Були раді нагоді долучитися до акції та ознайомитися із проектом й учні 10-А класу школи №4. Акція проходила протягом трьох днів, в три етапи: оголошення про проведення, залучення активної молоді; «мозковий штурм», накопичення ідей, фактів, їх обговорення; «творча лабораторія» – оформлення результатів. Швидко, творчо, креативно, по-сучасному і з великою відповідальністю за майбутнє нашої планети працювали ці ініціативні школярі разом із класним керівником Валентиною Зінченко.

На черговій зустрічі у Клубі самоврядування Палацу дитячої та юнацької творчості депутати молодіжної ради «Майбутнє Славутича» також готували «Пиріг енергозбереження». Ось його авторський рецепт «із перчинкою»: взяти клей, ножиці та пачку яскравих газет та журналів; додати 15 креативних лідерів; змішати з невеликою кількістю наполегливості; прогріти фантазію до випаровування; приправити почуттям гумору; зробити цікаві фотографії.

Й навіть найменші славутичани, майбутні школярики, вихованці старшої групи дошкільного навчального закладу № 6 «Крунк» разом зі своєю вихователькою Анною Ничипоренко, дізнавшись про акцію «Шкільний пиріг енергозбереження», вирішили долучитися до неї та «спекти» свій пиріг в вже дитячому садку. Малеча дійшла дуже «дорослого» висновку, що проблемою є вхідні двері, що призводять до зниження температурного режиму, і тому необхідно залучити дорослих для вирішення цієї проблеми та встановити доводчики на всі вхідні двері у садку.

Близько 20 країн щорічно беруть участь у відзначенні Дня енергозбереження, щоб в черговий раз привернути увагу до цієї проблеми. Приємно, що й Славутич долучився до міжнародного руху, адже найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному з нас і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюдно. Освітяни – учні та учителі, адміністрації навчальних закладів – одними із перших доводять думку, що ніхто не може зробити все, але якщо кожен щось робить, ми багато чого можемо досягти разом!

Арина Старовойтова

 

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: