Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

INUDECO-2019: науковці та практики дискутують щодо зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища

У Славутичі 24–26 квітня проходила ІV Міжнародна конференція «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO-2019. Мета заходу...

 

У Славутичі 24–26 квітня проходила ІV Міжнародна конференція «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO-2019.


Мета заходу – підвищити рівень ефективності науково-практичних досліджень щодо зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища, налагодити співпрацю та обмін досвідом між різними інституціями з даної проблематики. Учасниками події стали науковці та практики з Данії, Іспанії, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, України, Франції, Японії, вони взяли участь у дискусіях з тем «Чорнобильська АЕС та Об’єкт «Укриття», «Атомна енергетика та нова генерація», «Від катастрофи до нового життя».

25 квітня у конференц-залі Чорнобильської АЕС відбулась пленарна дискусія з теми «Чорнобиль – територія змін», яку модерував перший заступник голови ДАЗВ Олег Насвіт. У вітальному слові перший заступник генерального директора ДСП «ЧАЕС» Валерій Сейда відзначив важливу роль конференції в обміні досвідом українських та закордонних фахівців і повідомив, що Новий безпечний конфайнмент (НБК) переведено у режим пробної експлуатації, під час якої практично все обладнання і системи НБК працюватимуть у проектному режимі протягом 72 годин. Міський голова Славутича Юрій Фомічев та директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАНУ Анатолій Носовський, які є співголовами оргкомітету INUDECO, побажали присутнім плідної роботи та дали старт роботі конференції.

Ключовими спікерами на відкритті конференції стали перший заступник голови Державного агентства України з управління Зоною відчуження Олег Насвіт, міський голова Славутича Юрій Фомічев, директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Анатолій Носовський. старший науковий співробітник Інституту енергетичних технологій, керівник проекту «Створення центру візуалізації зняття з експлуатації ЧАЕС» Нільс Крістіан Марк (Норвегія), Марк Железняк та Шігеказу Хірао з Університету Фукусіми (Японія). Розглядались питання науково-технічного супроводу діяльності на майданчику Чорнобильської АЕС, використання VR для моделювання в реальному часі при розрахунку і візуалізації дози в рамках планування виведення з експлуатації ЧАЕС, атмосферної дисперсії радіонуклідів після аварії на АЕС «Фукушіма дай-ічі» і багато інших. Учасники INUDECO отримали можливість відвідати виробничі приміщення станції та особисто ознайомитися з ходом робіт зі зняття енергоблоків з експлуатації, здійснивши технічний тур об’єктами Чорнобильської АЕС.

На полях конференції відбулося урочисте відкриття міжнародної інтерактивної виставки «Чорнобиль – територія змін», де представлені досягнення України в подоланні наслідків Чорнобильської аварії, знятті ЧАЕС з експлуатації та перетворенні об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також презентований потенціал Зони відчуження.

Окремою подією INUDECO став 3-й хакатон «Місто нових ідей», який стартував 24 квітня. Відібрані до участі команди студентів та учнів з Києва, Славутича та Чернігова спробували розробити smart-рішення, що зможе покращити повсякденне життя малого міста та привнести інновацій. Вже 26 квітня команди презентували результати своєї роботи для журі, менторів хакатону та учасників конференції – І місце посіла команда Carpediem Чернігівського національного технологічного університету, ІІ місце – у команди «А-HAB» з Київського національного університету будівництва й архітектури, ІІІ місце – у команди Youthcouncil з Палацу дітей та молоді Славутицької міської ради. Голова журі хакатону, перший заступник міського голови Славутича Віктор Шевченко привітав переможців та відзначив високий рівень практичності представлених проектних ідей кожної команди-учасниці.

26 квітня у кількох залах засідань міської ради Славутича пройшли секційні засідання та фінальна панельна дискусія «Від катастрофи до нового життя», в яких взяли участь близько 150 учасників INUDECO-2019.  Організаторами конференції виступили виконавчий комітет та КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради Київської області, Державне агентство з управління Зоною відчуження, ДСП «ЧАЕС», Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України,Інститут проблем математичних машин і систем НАН України. Партнерами конференції стали кнсорціум NOVARKA та SIP (ГУП).

Підводячи підсумки роботи конференції, її організатори зазначили, що співробітництво та обмін передовим досвідом на міжнародному рівні сприятимуть розвиткові наук і галузей знань, пов’язаних із протидією та ліквідацією наслідків екологічних, зокрема ядерних, катастроф. Учасники конференції висловили подяку організаторам за її проведення на високому науково-технічному рівні.


Рішення конференції та детальну інформацію ви знайдете на офіційному сайті http://inudeco.pro/
Контакти оргкомітету: +38 (04579) 2-10-90, 2-22-50, 050-353-11-35, електронна адреса: inudeco2018@gmail.com
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: