Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Дитяча поведінка може натікнути на серйозні проблеми

Дитяча поведінка може натікнути на серйозні проблеми фото

Діти не можуть весь час бути слухняними, вони порушують правила, випробують дорослих, таким чином дізнаються, що можна, а що ні. Дитячі заперечення й протести — звична річ, однак певні моделі неслухняної дитячої поведінки можуть свідчити про більш серйозні проблеми. Ми — також батьки, тож по собі знаємо, що таке — ....

 

Діти не можуть весь час бути слухняними, вони порушують правила, випробують дорослих, таким чином дізнаються, що можна, а що ні.  Дитячі заперечення й протести — звична річ, однак певні моделі неслухняної дитячої поведінки можуть свідчити про більш серйозні проблеми.

Ми — також батьки, тож по собі знаємо, що таке — тривога за дитину. Тож ми вивчили праці психологів й виділили 5 тривожних моментів, що можуть насторожити уважних дорослих. А в бонусі поговоримо про звичні моменти, які хвилюють батьків, та є абсолютно невинними.

Перебірливі в їжі

Діти часто вибагливі в їжі й навідріз відмовляються споживати певні страви. Це — ознака емоційних проблем дитини. Вчені дослідили, що перебірливість в їжі свідчить про депресивні настрої малих. Так, вони вдвічі частіше спостерігалися в дітей, які примхливо відмовлялися від певних продуктів, ніж у тих діток, які їли все. За автором дослідження, від 14 до 20% батьків скаржилися, що дітки 3-5 років відмовлялися споживати різну їжу. За даними досліджень, саме ці примхливі хлопчики й дівчатка вдвічі більш схильні до розвитку тривожних станів, ніж у тих, хто не перебірливий у їжі.

Дуже чутливі до свого одягу

Скарг може бути багато: ця шапка колюча, вона мене дратує тощо. Одні речі вони відмовляться одягати, інші — знімати, навіть якщо ті вже покрилися дірками. Водночас мале не зважає на погоду, може натягувати на голову шапку в спекотний день, а рукавицями стягати взуття. Батьки звалюють все на примхливість, але забувають, що це — симптоми тривожності.

Значно більше використовують ґаджети

Діти справді обожнюють ігри на смартфонах і комп’ютерах, та малі з надмірною тривожністю проводять перед блакитними екранами більше часу. Науковці дослідили, що надмірна прив’язаність до техніки — ознака тривожності та стресу. Якщо бачите, що дитина зациклюється на ґаджетах, поговоріть з нею, пограйте разом у гру й розпитайте, що вона переглядає. Так ви легко зрозумієте, що настільки тривожить сина чи доньку.

Просять нові іграшки

Хто з батьків не стикався з такою ситуацією: дитина плаче й кричить, вимагаючи іграшку. За психологинею Людмилою Петранівською, всі дітки проходять через такий етап, та зробимо невеличке зауваження: в молодшому віці дитина не може кричати і плакати через те, що в неї чогось немає. Вона усвідомлює відсутність певних речей аж у підлітковому віці.

Все ж, якщо батьки в присутності дитини часто скаржаться на гроші чи звинувачують мале, що вони витрачають на нього багато грошей, в дитячому світі може закластися модель дефіциту. Так, в дитини складеться враження, що у світі всього не вистачає, а речі здобуваються силою. Тому дітки з таким світоглядом завжди випрошують нові забавки, навіть якщо останні їм і не потрібні. Так малі переконуються, що дорослі можуть про них подбати.

Такий тип поведінки коректується різноманіттям: ви не повинні купувати малим все, що ті попросять. Купіть дитині щось маленьке, навіть якщо вона не просила і не заслужила цього. Спонтанні, неочікувані подарунки покажуть більше вашої любові, ніж дорогі цяцьки, які дітки змушені випрошувати.

Діти постійно шукають нову інформацію

Вчені певні: якщо дитина постійно вишукує інформацію в Інтернеті, моніторить новини і дає багато запитань, це — свідчення посиленої тривожності. Якщо бачите, що дитина стала надокучливою, та завалює запитаннями: “А що буде, якщо станеться землетрус?” спокійно розпитайте її, що її турбує, покажіть, що ви її слухаєте і готові допомогти.

Бонус: Дитяча поведінка, яка може налякати, проте котра є абсолютно нормальною

Істерики: Нормальна і навіть здорова складова дитячого розвитку. Так маля вивчає світ, що можна, а що — ні. Часті істерики турбують дорослих, вони вважають, що дитина має психологічні проблеми. Все ж, поведінка під час істерик радше підсвідома.

Погана поведінка перед іншими дорослими: зазвичай спокійна дитина починає галасувати, бігати довкола вас, просити погратися, а у вас — гості. Не хвилюйтеся — це абсолютно нормальна поведінка. Просто дитина хвилюється, що хтось інший займає вашу увагу, цим вона намагається ствердити, що у вас двох ідеальні стосунки.

Моя дитина
За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: