Завантаження ...

Нідерланди – країна-мрія для бізнесу та інновацій

Навчальна поїздка до Нідерландів у рамках Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання» відбулася з 10 по 16 лютого. Країна позитивно вразила та підкорила серця учасників поїздки з України, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдови не тільки охайністю та якістю доріг, газонів, будинків, транспорту, але й відношенням влади цієї країни до розвитку...

 

Навчальна поїздка до Нідерландів у рамках Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання» відбулася з 10 по 16 лютого. Країна позитивно вразила та підкорила серця учасників поїздки з України, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдови не тільки охайністю та якістю доріг, газонів, будинків, транспорту, але й відношенням влади цієї країни до розвитку бізнесу та впровадження інновацій.


Нідерланди, де проживають 17 млн осіб, займає 4-те місце в світі за рівнем щасливості життя її жителів, 5-те – за рівнем продуктивності, 6-те – за рівнем конкурентоспроможності, 5-те в Європі – за рівнем розвитку інновацій та 1-ше місце – як найбільш підприємницька країна. Нідерланди – це країна тюльпанів, вітряків, смачного сиру та велосипедів. Це невелика європейська країна з високим рівнем життя її мешканців, країна практично без заборон та обмежень, де туристів більше, аніж місцевих жителів.

Учасники навчальної поїздки вивчили передовий досвід муніципалітетів, структур підтримки підприємництва щодо впроваджених та ефективно діючих механізмів економічного розвитку територій, мали змогу безпосередньо поспілкуватися з представниками бізнесу, які розповіли про особливості започаткування та ведення бізнесу в Нідерландах.

Особливо вразив підхід держави до бізнесу та впровадження інновацій. Головне завдання регіональних та місцевих влад – стати регіоном або містом, привабливим для розвитку бізнесу, а рівень успішності розвитку економки вимірюється кількістю створених нових робочих місць.
 

 


Вважається, що економіку формує не влада, а саме бізнес, і розвиток економіки здійснюється за принципом «Бізнес + наука + освіта + влада». Нідерланди дуже опікуються розробкою та впровадженням інновацій і переконані, що головною базою для інновацій є знання. Інновації розвиваються та впроваджуються за допомогою освітніх інституцій, держави та бізнесу.

Всі дії влади фокусуються на впровадженні інноваційної політики та стимулюванні розвитку інноваційного бізнесу. Для цього відбувається інвестування в розбудову інфраструктури для бізнесу (будівлі, комунікації тощо), здійснюється пільгове надання будівель представникам бізнесу для інвестування, створюються фонди фінансової підтримки бізнесу, відбувається тісна співпраця з бізнесом для виявлення його потреб для майбутнього їх задоволення з боку держави та структур підтримки бізнесу.

Застосовуються такі дієві інструменти економічного розвитку як кредитування податків (зменшення податків в пріоритетних секторах), пільгове кредитування інноваційних проектів, фінансова підтримка підприємців-початківців.

Агенції регіонального розвитку – це очі, вуха та руки влади для стимулювання й підтримки економічного розвитку, які надають послуги з промоції ресурсного потенціалу територій, налагодження партнерських стосунків між муніципалітетом, бізнес-компаніями та освітніми організаціями, надають інфраструктуру в користування бізнесу, організовують навчання, здійснюють збір пропозицій щодо провадження інноваційних бізнес-проектів, розробляють бізнес-рішення та шукають фінансування для впровадження бізнес-проектів.

Одним із головних інструментів економічного розвитку є бізнес-парки, або бізнес-інкубатори із застосуванням принципу WIN-WIN (наприклад, бізнес отримує будівлю на пільгових умовах, а влада – нові робочі місця). Кластеризація бізнесу –- це запорука економічного успіху як компаній, так і регіону в цілому.

Політика Нідерландів спрямована на налагодження ефективного та тісного партнерства між муніципалітетами, а Асоціація муніципалітетів повинна бути ефективним посередником в співпраці між державною та місцевими владами.

Нам, звісно, дуже далеко до економічного рівня Нідерландів, але якщо ми усвідомимо, що світ рухає підприємництво, будемо мислити великими інноваційними категоріями та впевнено, крок за кроком, рухатись вперед, то матимемо всі шанси для розвитку і нашої країни.
Особливу подяку хотілося б висловити координаторам Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання» та фахівцям компанії «Екоріс» з Нідерландів, які організували цю навчальну поїздку на високому професійному рівні та доклали зусиль, щоб кожен учасник поїздки отримав корисний досвід економічного розвитку, який може потім втілити в життя у своїй країні.



Лариса НІКІТЕНКО,
менеджер Грантового проекту ЄС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия