Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зарплата у валюті, нові квитанції та кредити: які нововведення запрацюють в лютому

Із лютого в Україні почне діяти низка законодавчих нововведень - закон про валюту і валютні операції, про відновлення кредитування. Також українцям потрібно буде переукласти договори про енергопостачання, за якими отримуватимуть платіжки нового зразка. Новий режим валютного регулювання. Працівникам офіційних представництв іноземних компаній...

 
 

Із лютого в Україні почне діяти низка законодавчих нововведень - закон про валюту і валютні операції, про відновлення кредитування. Також українцям потрібно буде переукласти договори про енергопостачання, за якими отримуватимуть платіжки нового зразка.

Новий режим валютного регулювання

Працівникам офіційних представництв іноземних компаній дозволять отримувати у доларах або євро зарплатню та гроші на відрядження. Нові правила передбачені законом "Про валюту" повинні запрацюювати з 7 лютого.

Також за новим законом купити долари можна на пошті, у ломбарді чи кредитній спілці.

"Ця сфера в Україні була надто жорсткою та незручною для іноземних інвесторів, українського бізнесу та іноземних громадян. Така лібералізація - це маленька перемога", - розповідає економіст Андрій Новак.

Заборонили використовувати монети і купюри Центрального банку Російської Федерації із зображенням анексованого Росією Криму, картами, символами, будівлями, розташованими на окупованих територіях України
Також заборонили використовувати монети і купюри Центрального банку Російської Федерації із зображенням анексованого Росією Криму, картами, символами, будівлями, розташованими на окупованих територіях України. Крім того, легалізували онлайн-купівлю іноземної валюти фізичними особами. На операції поширюватиметься ліміт до 150 тис. грн у день. Дозволили вносити платежі в іноземній валюті при страхуванні життя.

Поручитель відповідатиме за кредит на рівні із боржником

Банки отримують можливість доступу до реєстрів актів цивільного стану, довіреностей, державного реєстру прав на нерухоме майно та іпотек, включно з доступом до архівних записів. Посилено відповідальність поручителів за невиконання кредитних зобов'язань боржника. Раніше компанія могла набрати кредитів, а потім оголосити себе банкрутом. Це був офіційний привід не повертати борги. Тепер зобов'язання можуть перейти до поручителів.

"Ці нововведення ще більше надають прав і захисту кредиторам. Але в нас і без того той, хто дає кредит, є більш захищеним, ніж той, хто бере. Ризики перекладені на боржника. Якщо ці законодавчі зміни і націлені на подальше зниження ставки, то Нацбанк починає не з того кінця. Починати треба зі зниження облікової ставки, забезпечення стабільності курсу гривні. Тільки так буде відновлюватися кредитування реальних секторів економіки. Зараз же кредитуються тільки спекулятивні і торгівельні операції", - говорить Андрій Новак.

Імпортну сировину для переробки банки контролюватимуть менше

Нацбанк спростив банківський контроль за імпортом сировини для переробки. Розширили перелік типів митних декларацій. Йдеться про імпорт товарів, які перероблюватимуться і забезпечуватимуть створення доданої вартості в Україні.

Електроенергію постачатимуть 2 окремі компанії

У лютому послуги електроенергії споживачам будуть надавати дві окремі компанії. Перша займатиметься виключно розподілом електричної енергії та експлуатацією електромереж. А друга постачатиме електроенергію споживачам, контролюватиме нарахування платежів і розрахунків.

У зв'язку з цим, українцям потрібно переукласти договори, за якими отримуватимуть нові платіжки. У них буде дві суми за надання послуг з розподілу і постачання електричної енергії. У платіжній квитанції також зазначать нові реквізити оплати.

"Тарифи не можуть залишитися на тому самому рівні. Це десь нехитрий обман. До виборів ріст ціни стримають. На початковому етапі, можливо, була одна платіжка на 220 грн, а стане 2 - на 200 і 20 грн. Після виборів так точно не буде. Сенс розділення полягає не просто в розділенні, а щоб Обленерго отримували кошти, за які підтримуватимуть в належному стані та вдосконалювали свої мережі", - говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

Закінчиться пільговий період розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією

22 лютого закінчиться пільговий період здійснення митного оформлення легкових машин з іноземною реєстрацією. Громадяни можуть скористатись пільгою у 50% щодо нарахування акцизного податку при митному оформленні своїх автомобілів.

22 лютого закінчиться пільговий період здійснення митного оформлення легкових машин з іноземною реєстрацією

"Ті, хто бажає розмитнити авто у встановлені законом строки, встигне це зробити. Жодних розмов про продовження, перенесення або зміну цих строків йти не може", - говорить голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Із лютого 2019-го частина українців зможе отримувати зарплати у доларах, у поштових відділеннях будуть продавати валюту, а деякі рублі заборонять.

Відповідні нововведення передбачені законом "Про валюту", пише "Обозреватель". Нові правила дозволять отримувати, наприклад, у доларах або євро гроші на відрядження на роботі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: