Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЧАЕС мала бути ГРЕС?

Чи знали ви, що згідно з оригінальним проектом ЧАЕС мала називатися Чорнобильською ГРЕС (Головна районна електростанція)? Проектне завдання «Чорнобильська ГРЕС», виконане Уральським відділенням інституту «Теплоелектропроект» у 1968 році...

 

Чи знали ви, що згідно з оригінальним проектом ЧАЕС мала називатися Чорнобильською ГРЕС (Головна районна електростанція)?

Проектне завдання «Чорнобильська ГРЕС», виконане Уральським відділенням інституту «Теплоелектропроект» у 1968 році, передбачало будівництво на території Полісся двох енергоблоків по 1000 Мвт з можливістю розширення до 4000 Мвт.


З самого початку планувалося будівництво ставка-охолоджувача площею 5,12 км² та чотирьох градирень.

Будівництво ЧГРЕС мало вестися паралельно з будівництвом поселення (що пізніше стало містом Прип'ять), яке було його невід'ємною частиною та мало власний річковий причал для «Ракет».

До початку будівництва станції довелося пожертвувати селищем Підлісне та цехом Іванківського харчокомбінату, а також 230 Га орних земель, 296 Га сінокосів, 103 Га загонів та пасовищ, 34 Га присадибних земель, 415 Га лісів, тощо.

На двох енергоблоках мало працювати 1286 осіб, норми житлової площі для яких планувалися з розрахунку 9,2 м² для сімей та 6 м² для одинаків. До поселення мало заселитися 14000 осіб з коефіцієнтом сімейності 2,8.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: