Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич – енергоефективне місто

Вікторія Ніконенко журналіст каналу 1+1 цікавилася як Славутич переходить на інші джерела енергії та впроваджує заходи з енергозбереження. Дійсно, у Славутичі особлива увага приділяється впровадженню та реалізації заходів щодо енергозбереження та енергозаощадження. Місто стало одним...

 

Вікторія Ніконенко журналіст каналу 1+1 цікавилася як Славутич переходить на інші джерела енергії та впроваджує заходи з енергозбереження.

Дійсно, у Славутичі особлива увага приділяється впровадженню та реалізації заходів щодо енергозбереження та енергозаощадження. Місто стало одним із засновників «Асоціації енергоефективних міст України»; одним із перших в Україні долучилося до Ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів щодо клімату та енергії»; розробило План дій сталого енергетичного розвитку.


Успішно у Славутичі реалізовано грантовий проект ЄС «Пілотний проект з реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку м. Славутич до 2020 року – здійснення термомодернізації 2-х муніципальних об'єктів бюджетної сфери» (ЗОШ №2, ДНЗ №1 «Калинка»). Щорічна економія енергоресурсів лише по дитячому садку «Калинка» склала 49,4% Гкал. По кредитній програмі корпорації NEFCO частково проведено термомодернізацію ЗОШ №4.

У всіх 110 багатоквартирних будинках міста встановлено теплолічильники. У середньому на 25% на рік зменшено для жителів розмір плати за теплову енергію. Славутичани почали використовувати «теплі кредити».

З 2015 року при КП «Агентство регіонального розвитку» працює Департамент енергоменеджменту. Здійснюється щоденний моніторинг споживання енергоресурсів по 29 об’єктам соціальної сфери, проводяться енергоаудити.Управлінням освіти і науки укладено 5 ЕСКО-контрактів та встановлено індивідуальні теплові пункти в закладах освіти.

Окрім цього, заплановано будівництво сонячної електростанції на 20,28 МВт. Спільно з ГО «Greencubator» міська влада започатковує перший в Україні муніципальний енергокооператив «Сонячне місто». Також виділена земельна ділянка ТОВ «Наше тепло» для будівництва твердопаливної модульної котельні потужністю 30-МВт.

Телевізійна група побувала на блочно-модульній котельні ТОВ «Екоенергогенерація», що працює на деревній щепі. Про роботу та плани підприємства розповідав директор Сергій Черноморець. Заступник міського голови Михайло Шинкаренко надав вичерпну інформацію про міську стратегію енергоефективності та енергозбереження у Славутичі.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: