Завантаження ...

Шок-урок «SOS: наркотик − жало добровільної смерті!»

Захід, присвяченій Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, − найзлободенної на сьогодні теми, − викликав бурхливу реакцію школярів. Учні ознайомилися з історією появи наркотиків. Ніхто не знав, що конопля в період із XVII по XIX століття використовувалася в якості валюти перших колонізаторів Америки.

 
 

Захід, присвяченій Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, − найзлободенної на сьогодні теми, − викликав бурхливу реакцію школярів. Учні ознайомилися з історією появи наркотиків. Ніхто не знав, що конопля в період із XVII по XIX століття використовувалася в якості валюти перших колонізаторів Америки.

Чому саме? А відповідь на дивовижу проста й зрозуміла: англійський флот потребував багато канатів і вітрил, а вони виготовлялися на той час з волокон цієї рослини! Героїн же в XIX столітті продавався в аптеках як… ліки від кашлю. Саме так! І нікого не цікавило тоді, що він викликає сильне звикання, оскільки сухоти (туберкульоз сучасною мовою) й пневмонія були головними джерелами передчасної смертності в містах.

Чому ж люди починають вживати наркотики? що є причиною звикання до них?

На ці питання школярі спробували знайти відповідь у ході бесіди, і їм це вдалося. Саме самотність і відчуття непотрібності штовхає людину до появи цієї згубної звички. Починаючи відчувати неземне блаженство після першого прийому наркотиків, люди думають, що таким чином можна легко уникнути проблем і постійно перебувати в стані ейфорії.

Але, на жаль, це тимчасовий відхід від небажаних відчуттів, оскільки наркотики, так би мовити, "заморожують" нервову систему. Вони загальмовують розумові процеси та реакції й позбавляють небажаних відчуттів, смутку, нудьги. страху і болю. Але усе це, як не прикро, зовсім ненадовго…

Якщо ж із кимось трапляється нещасний випадок, то, опинившись у лікарні, хворий тривалий час приймає діаморфін, щоби заглушити біль. Але, повернувшись додому після одужання, він легко звільняється від цієї залежності, потрапивши в домашній простір, в оточення рідних і люблячих людей.

А це значить, що нема необхідності ізолювати наркоманів від інших, а їм потрібно, навпаки, допомогти відновити зв'язок зі світом! Такий досвід уже був впроваджений в Португалії, яка раніше була однією з найгірших європейських країн у плані вживання наркотиків. Після тотальної декриміналізації рівень наркоманії суттєво впав.

Ця тема стосується всіх нас, оскільки змушує думати по-іншому про самих себе й нас оточуючих. Нам потрібні спілкування і любов − і тоді не потрібно буде шукати їм альтернативу. Тому дуже важливо жити В СУСПІЛЬСТВІ І ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА, бути прив'язаним до близьких, адже це і є справжнє щастя, яке не потребує пошуку заміни!

Після такої бесіди школярі озброїлися цією інформацією, і хочеться вірити, що у них ніколи не з'явиться бажання спробувати "гидоту", яка врешті-решт руйнує життя і часто призводитьдо летального наслідку.


Ольга КРОПТА,
керівниця сектором клубної роботи ЗБІЦу 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия