Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Соціальний захист “чорнобильців”

Соціальний захист “чорнобильців” розглянуто на виїзній нараді комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення...

 

Соціальний захист “чорнобильців” розглянуто на виїзній нараді комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

У залі засідань Славутицької міської ради 10 грудня відбулася робоча нарада членів комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та громадських організацій.

Відкрив засідання С. М. Каплін, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, народний депутат України. До виступів долучилися Н. Ю. Королевська, член комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, народний депутат України, В. В. Шевченко, перший заступник міського голови Славутицької міської ради, О. Б. Ліпінська, заступник начальника відділу роз’яснювальної роботи та моніторингу Департаменту у справах ветеранів, осіб з інвалідністю та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України, Н. М. Миколюк, аналітик Асоціації міст України, В. В. Борисов, секретар Славутицької міської ради, М. І. Орлов, голова профспілкового комітету ДСП «Чорнобильська АЕС», депутат Славутицької міської ради, Л. В. Клімова, голова організації непрацюючих пенсіонерів ЧАЕС, В. О. Березін, голова виконкому ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Під час робочої наради піднімалися питання соціального захисту потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Основним законодавчим актом, який регулює порядок надання пільг чорнобильцям, є Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Конституційний суд України відновив соціальні гарантії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та, на жаль, це рішення в повному обсязі не виконується.

Славутич – місто особливе, саме тут проживає значна кількість “чорнобильців”. Близько 30% жителів мають право на пільги. Останнім часом вирішення соціальних питань держава перекладає на місця. Це і пільговий проїзд, і послуги зв’язку, і видача путівок на санаторно-курортне лікування, в тому числі й дітям.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему», встановлено щорічно у проектах законів про Державний бюджет України передбачати додаткову дотацію бюджету м. Славутич на забезпечення, утримання соціальної інфраструктури міста в повному обсязі, проте з 2009 року вона залишається поки що незмінною.

Постійно потребують уваги питання своєчасної виплати надбавки за роботу в Зоні відчуження, додаткової відпустки. На законодавчому рівні потрібно прийняти рішення щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування особам за роботу в Зоні відчуження шляхом перерахування виплат напряму Пенсійному фонду за рахунок коштів Державного бюджету.

Необхідно внести зміни до законодавчих актів, аби вирішити питання своєчасного отримання чорнобильських посвідчень, прирівняння статусу інвалідів-“чорнобильців” до статусу інвалідів війни. Надбавка за роботу в Зоні відчуження повинна залежати не від прожиткового мінімуму, а від мінімальної заробітної плати. Хвилює і стан здоров’я, лікування та медичне забезпечення потерпілих від Чорнобильської катастрофи, а особливо збільшення випадків онкозахворювань. Лікарня та її матеріальний стан, який отримало місто у зв’язку з передачею в комунальну власність державного закладу СМСЧ №5 теж потребує значної фінансової допомоги.

За підсумками робочої наради вирішено підготувати постановочні проблемні питання щодо соціальних гарантій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та направити відповідне звернення на розгляд комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.



Відділ інформації

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: