Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що треба знати про кір

В Україні сплеск цього захворювання спостерігається кожні п’ять−шість років. А ось за останні півроку кількість випадків кору зросла у десятки разів! У декількох областях через поширення ...

 
 

В Україні сплеск цього захворювання спостерігається кожні п’ять−шість років. А ось за останні півроку кількість випадків кору зросла у десятки разів! У декількох областях через поширення хвороби школярам продовжили зимові канікули, у столиці на місяць заборонили відвідувати садки дітям без щеплень. Центр громадського моніторингу та контролю зібрав важливу інформацію, яка допоможе розібратися в ситуації.

Групи ризику і шляхи поширення кору

Кір – це вірусне захворювання, яке може спричинити тяжкі ускладнення здоров’я і навіть смерть. Вірус кору вражає лише людей і швидко передається через повітря. Тому, як свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), дев’ять із десяти людей, які не мають щеплень та контактують із хворим, заражаються. Як зазначають у МОЗі, найвразливими для вірусу є діти 5−9 років, підлітки, а також вчителі, медики й дорослі, які не мають імунітету від цієї хвороби.

Загалом у період спалаху кору будь-яке скупчення людей небезпечне для людини, яка не має щеплень від нього. Підхопити вірус можна будь-де: у громадському транспорті, школі, кафе, спортзалі, якщо там є заражені люди. Оскільки інкубаційний період кору триває від 6 до 21 дня, то одразу хворобу можна й не помітити.

Як же розпізнати симптоми?

Симптоми кору схожі на ознаки інших вірусних захворювань. Це – висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, пронос та блювота. Відмінною ознакою кору є поява червоного висипу на четвертий−п’ятий день хвороби. Триває такий стан до чотирьох тижнів і більше.

Варто пам’ятати, що ліків від кору не існує. Організм повинен сам подолати вірус, виробляючи відповідні антитіла. Саме тому ця хвороба небезпечна для дітей і дорослих із поганим імунітетом чи вродженими генетичними вадами. При цьому дорослі переживають хворобу набагато важче.

За словами лікарів, кір може спричинити пневмонію, викликати вушну інфекцію і запалення мозку (енцефаліт). Більше того, у деяких випадках він може призвести до інвалідності та навіть смерті. Відповідно до даних ВООЗу, енцефаліт виникає в одного з тисячі хворих на кір. Тяжкі ускладнення отримують 5% людей, які перехворіли кором. А один із тисячі помирає. Тож єдино можливий засіб боротьби з недугою, зазначають фахівці, це – вчасна імунізація.

Епідемія чи галас із нічого?

У ХХ столітті, до 1963 року, щосекунди у світі помирало від кору 18−20 людей. Завдяки запровадженню обов’язкової вакцинації кількість смертей від кору зменшилася до 13 осіб на годину. Втім вірус досі не подолано, оскільки, з одного боку, існує багато країн, де вакцинація недоступна, а з іншого, люди добровільно відмовляються від щеплень. Тож нинішній підйом захворюваності на кір в Україні є прямим наслідком відмови від вакцинації.

«Кір прийшов до нас із Румунії, де також є проблема з рівнем вакцинації», – прокоментувала ситуацію в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. За словами очільниці МОЗу, 86% хворих не були щеплені від кору. Тому єдиним дієвим засобом боротьби із хворобою є вакцинація. В Україні наразі наявна бельгійська вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи – «Пріорикс». Зробити щеплення безкоштовно можна у державному лікувально-профілактичному закладі.

«Перед щепленням необхідно обов’язково звернутись до лікаря, який зазначить, чи немає у вас протипоказань та коли саме проводити вакцинацію. Дуже важливо, наприклад, якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір − в цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин», – пояснила генеральний директор з нагляду за інфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Лариса Гетьман.

За даними ВООЗ, для 99%-го захисту від кору, краснухи та паротиту потрібно зробити два щеплення, оскільки перше захищає лише на 95%. Зазвичай дітей вакцинують у віці 1 та 6 років. Якщо планове щеплення пропущене, його слід зробити якнайшвидше. А якщо дорослому чи дитині ніколи не робили вакцинацію від кору, то лікарі радять зробити два щеплення з інтервалом у місяць.

Завдяки світовій кампанії з вакцинації в 2000−2015 роках медикам вдалося запобігти близько 20,3 млн дитячих смертей. Звичайно, 1% ризику навіть у щеплених людей залишається. Тому щоби повністю подолати хворобу, наголошують лікарі, потрібно забезпечити колективний імунітет. А це досягається лише при охопленні щепленнями 98% населення країни.


Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю
підготовлено завідувачкою Славутицьким відділом лабораторних досліджень
об’єкту з особливим режимом роботи ДУ «Київський обласний
лабораторний центр МОЗ України» Т. Є. НЕЗДЕМОВСЬКОЮ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: