Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На Чорнобильській АЕС проведено роботи з демонтажу технологічних каналів та каналів системи управління та захисту

З реактора 1-го блоку вилучено один технологічний канал (ТК) і один канал системи управління та захисту (СУЗ). Дані роботи проводяться з дослідницькою метою у рамках розробки робочої документації на реалізацію другої черги проекту...

З реактора 1-го блоку вилучено один технологічний канал (ТК) і один канал системи управління та захисту (СУЗ). Дані роботи проводяться з дослідницькою метою у рамках розробки робочої документації на реалізацію другої черги проекту «Остаточне закриття і консервація блоків №1, 2, 3 Чорнобильської АЕС» (ОЗіК). Демонтаж та переробка даних каналів має практичне значення для визначення тривалості робіт зі зняття з експлуатації, терміну консервації і витримки реакторів.

Прогнозований термін виконання демонтажу, переробки ТК та каналів СУЗ, згідно з затвердженою ДІЯРУ «Програмою реалізації етапу остаточного закриття і консервації блоків № 1,2,3», — до 2028 року. Тривалість етапу визначається зокрема терміном виконання робіт у кожному з 3-х реакторів, у яких розміщується від 1661 до 1693 ТК і по 227 каналів СУЗ.

Передбачається, що фрагментація вилучених ТК і каналів СУЗ буде виконуватись на модернізованій лінії подрібнення довгомірних спецвиробів (ЛДП), де здійснюватимуться операції з осушування спецвиробів, їх фрагментації, розміщення у пакувальні комплекти, характеризація отриманих упаковок з РАВ та завантаження їх до транспортних контейнерів. Тривалість робіт з демонтажу та переробки спецвиробів визначається продуктивністю ЛДП: протягом однієї доби (дві дванадцятигодинні зміни) на лінії можна переробити лише 2 канали.

«У зв'язку з затримкою реалізації проекту створення модернізованої лінії з подрібнення довгомірних відходів на Чорнобильській АЕС, ми змушені вишукувати шляхи прискорення робіт. Зокрема, тривалість процесу переробки довгомірів можна скоротити шляхом вилучення з нього операції осушення спецвиробів та зменшення кількості транспортних операцій, оскільки технічні умови, створені на ЧАЕС під час зняття з експлуатації, дозволяють внести відповідні корективи до прийнятих раніше технічних рішень», — зазначив заступник директора технічного з експлуатації Володимир Пєсков.

Крім того, оскільки роботи з вилучення ТК і каналів СУЗ востаннє масово виконувалися на Чорнобильській АЕС під час ремонтів діючих блоків, тобто ще у 90-х роках минулого століття, ці роботи допоможуть визначити рівень кваліфікації працівників, котрі будуть залучені до робіт, дозове навантаження на них, а також наявність необхідного устаткування для вилучення спецвиробів з реактора. «Наразі фахівців, які вміють виконувати ці роботи, на станції залишилося не багато. Отже, передача досвіду, як саме виконувати вилучення каналів, від досвідчених працівників молодим, є дуже важливою часткою сьогоднішніх робіт», — підкреслив Володимир Пєсков.
 

Довідково

У 2009 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему». Для ЧАЕС прийнято стратегію «відкладеного поетапного демонтажу» SAFSTOR (від англ. SAFe STORage — безпечне зберігання, зберігання під наглядом). Згідно з Загальнодержавною програмою, зняття з експлуатації проводиться у 4 етапи:

1. Припинення експлуатації (підготовчий етап до зняття з експлуатації, тривав з 2000 по 2015 роки). Етап, під час якого здійснено вилучення ядерного палива та переміщення його у сховище відпрацьованого ядерного палива, призначене для довгострокового зберігання.
2. Остаточне закриття та консервація (сучасний етап, з 2015 до орієнтовно 2028 року). Завданнями для цього етапу є:
● приведення енергоблоків ЧАЕС до стану, який виключає можливість використання їх для виробництва електроенергії;
● звільнення енергоблоків від джерел іонізуючого випромінювання, що підлягають контролю;
● консервація реакторів і найбільш радіаційно забрудненого устаткування.
3. Витримка законсервованої частини енергоблоків протягом періоду, під час якого повинне відбутися природне зниження радіоактивного випромінювання до прийнятного рівня, що здійсниться завдяки природному розпаду деяких радіонуклідів. Це скоротить кількість радіоактивних матеріалів, які належать вилученню під час завершальної стадії зняття з експлуатації (орієнтовно до 2045 року).
4. Демонтаж. Етап, на якому буде проведено демонтаж устаткування та очищення майданчика з метою максимального зняття обмежень і регулюючого контролю (орієнтовно до 2064 року).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: