Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

КУЛЬТУРА МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Напередодні професійного свята Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, яке відзначається в Україні 9 листопада, своїми думками про культуру та її перспективу розвитку ділиться начальник міського відділу культури, національностей...

Напередодні професійного свята Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, яке відзначається в Україні 9 листопада, своїми думками про культуру та її перспективу розвитку ділиться начальник міського відділу культури, національностей та релігій Ніна Баришевська.

Вона належить до тих управлінців культурної сфери, яким доводиться щодня конкретними справами підтверджувати свою компетентність, брати на себе відповідальність за вирішення найскладніших завдань розвитку мережі закладів культури міста та оргапнізацію загальноміських заходів.

Культура, духовні цінності – це те, що у всі часи об’єднувало людей, допомагало пережити найбільш кризові моменти історії. В одному інтерв’ю наша славетна поетеса Ліна Костенко сказала, що нині Україна-«зона етичної небезпеки». Що може змінити ситуацію на краще?

Звісно, Ліна Костенко - культурне, літературне надбання нашої країни. Вона може собі дозволити будь-які вислови як у прозі, так і в поезії.

Це дуже глибоке питання. І відповіді на нього має давати держава, очільники культурної галузі.

А що може змінити?! Культура має значення! Як на мене, без розуміння цього важко щось змінювати і будувати нове.

Зона будь-якої небезпеки – у кожному з нас. Вона починається з байдужості, небажання щось змінювати, і перш за все, в собі. Не всі народжуються талановитими, але вміння зрозуміти, відчути, оцінити красу навколишнього світу, мабуть, може кожен з нас. І саме через мистецтво -музику, живопис, історичні та архітектурні пам’ятки, театр, поезію, інше ми можемо зрозуміти всю мудрість та красу життя, збагатити себе емоційно.

Оберегами нашої багатогранної культури, є ті люди, які самовіддано працюють у мистецьких закладах, клубах, бібліотеках, музеях, збагачуючи духовне життя громади. Як успішно реалізують свій потенціал заклади культури Славутича?

Заклади культури нашого міста роблять все можливе для того, щоб бути духовними провідниками у світ мистецтва А це означає – дати можливість відчувати, навчати, надихати, створювати комфортні умови для духовного і емоційного розвитку людей.

У дитячій школі мистецтв (директор Варицька Т.П.) на 5 відділеннях навчається 610 учнів. Тут діє 19 творчих колективів- постійних учасників загальноміських заходів, 4 х них, мають звання «зразковий».

Лише у 1 півріччі 2018 року понад 160 вихованців ДШМ взяли участь у 24 конкурсах на, яких здобули 64 призові місця .У різних залах школи проходять звітні концерти і творчі проекти, виступи відомих виконавців і аматорів сцени. Постійно діють художні виставки викладачів, випускників, учнів школи. Колектив ДШМ активно реалізує проекти «Громадський бюджет»

Постійним організатором загальноміських заходів є Кіноконцертний комплекс (директор Маслій Л.В. ) Завжди мобільний та оперативний колектив проводить не лише заплановані заходи, але й часто радує славутичан виставами, концертними програмами, творчими проектами на всі смаки та соціальні запити.

Лише за першу половину 2018 року проведено понад 200 заходів – у залах Кіноконцертного комплексу та різних концертних майданчиках міста. Завжди натхненний, активний, творчий колектив реалізує цікаві авторські проекти та програми.

Відомі не тільки у Славутичі наші творчі аматорські колективи. Вони – є постійними учасниками як загальноміських заходів, так і різноманітних конкурсів, фестивалів, проектів за межами міста.

Нинішнього року підтвердили звання «народний» аматорський колектив хорова капела «Натхнення» (кер.Приходчук Б.В.) театральний колектив «Добрий настрій» ( кер.Бакри-Ніхельман Т.П.), вокальний ансамбль «Пой, душа» (кер. Смолярчук Л.О.).

Дуже приємно, що активно працюють, змінюють формати в роботі працівники централізованої бібліотечної системи (дир. Портная Н.В.).

Вони не тільки обслуговують читачів книгами, періодичними виданнями, послугами електронної бібліотеки, але й організовують цікаві зустрічі, виставки, бібліотечні уроки, театралізовані заходи. Давно вже в бібліотеках закладів культури працюють клуби за інтересами, де збираються і майстрині декоративно-прикладного мистецтва, художники, театрали, просто люди поважного віку проводять своє дозвілля саме тут.

Завжди відкритий для гостей та жителів міста наш Краєзнавчий музей (дир.Алімов Є.А.). В музеї понад 10 тисяч експонатів, багато з них мають історичну та художню цінність. Працює виставкова зала, в якій лише за півроку було представлено 13 експозицій та виставок картин художників.

Приємно, що громадська ініціатива працівників закладів культури була підтримана робочою групою «Громадського бюджету участі» і шість проектів у сфері культури у цьому році перейшли до етапу голосування.

Ми дуже вдячні всім аматорам міста за творчу активність та небайдужість. У Славутичі дуже багато митців, художників, музикантів, співаків і просто талановитих людей, які готові дарувати свою наснагу та творчість славутичанам. Вони проявляють себе як на міських заходах, так і самостійних творчих проектах, готові до будь-яких ініціатив та експерементів.

Які проблеми у сфері культури потребують термінового вирішення?

Звісно, без проблем не буває. Їх багато і у закладах культури. Ми дуже вдячні міській владі за постійну підтримку та допомогу. На об’єктах культури проводяться ремонтні роботи, закупається необхідне обладнання. Хотілося б, як завжди більшого, щоб була можливість придбати сучасне технічне обладнання, покращити матеріально-технічну базу закладів, щоб заходи з термомодернізації якомога швидше «дійшли» і до закладів культури, щоб працівники закладів культури мали гідну заробітну плату і відчували себе повноцінними служителями культури та мистецтв нашої країни.

Ніно Григорівно! Розвитку культури і духовності в м. Славутичі ви присвятили 20 трудових років, з них 17 – очолювали Кіноконцертний комплекс. Давно Ви зрозуміли, що працівник культури – це Ваша професія?

Все, що відбулося у моєму житті завдячуючи друзям, колегам, людям, які в мене вірили і вірять. Дуже важко бути на «хвилі часу», бо його іноді не вистачає. Звісно, хочеться йти на крок попереду, а поряд - надійна, потужна, творча команда однодумців. Я сподіваюсь, що так і є. Я щиро вірю і довіряю людям, з якими працюю не один рік.

-За всі роки Ви написали низку сценаріїв різноманітних культурно-мистецьких заходів, віршів громадянського, патріотичного звучання, інтимної та пейзажної лірики. Чи пам’ятаєте свій перший вірш і чи можно чекати вже збірку Вашої яскравої поезії?

Все, що я пишу – це мої відчуття...Частково можно прочитати у мене на сторінці Facebook.

Я дуже вдячна своїм колегам, батькам і дітям, талановитим небайдужим славутичанам з якими зводить професійна діяльність, за те, що Ви складаєте творчий потенціал міста, вірите в його майбутнє, адже все, що відбулося і ще буде відбуватися – це наше духовне, творче бачення емоційного, натхненного, насиченого мистецького життя нашого Славутича. Ми його створюємо, пишемо, співаємо, танцюємо, малюємо, збагачуємо власноруч і кожного дня

Що Вас надихає в роботі?

В роботі надихають люди, що поряд; друзі, наше чудове місто та події, що відбуваються; почуття, які іноді дозволяють відчувати щось більше, ніж просто буденність. Напередодні Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва хочу всіх привітати з професійним святом.

Нехай вдячність, щирі посмішки та оплески тих, кому Ви даруєте своє натхнення, додають Вам нових творчих сил та позитивних емоцій. Культура та мистецтво – справа нашого життя!І я дуже вдячна всім, хто обрав саме цей шлях!

Хай щастить і у творчому, і особистому житті! Всіх зі святом!



Розмову вела Людмила Любива
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: