Завантаження ...

Великобританія надасть Україні доступ до сучасних технологій поводження з радіоактивними відходами

Фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Державної корпорації «УкрДО «Радон» ознайомились з британською системою поводження з...

Фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Державної корпорації «УкрДО «Радон» ознайомились з британською системою поводження з радіоактивними відходами (РАВ) під час відвідування спеціалізованих урядових організацій National Nuclear Laboratory, Sellafield Ltd та Nuclear Decommissioning Authority.

«Завдяки досвіду успішної співпраці наших держав за проектом Централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі «Вектор», британська сторона готова до подальшого розвитку міжнародної співпраці й надання Україні сучасних технологій в галузі поводження з радіоактивними відходами.

National Nuclear Laboratory разом із Sellafield Ltd на чолі з Nuclear Decommissioning Authority продемонстрували нам свої найсучасніші технології у сфері поводження з РАВ, що свідчить про початок нового етапу співпраці України та Великобританії у цій сфері», - наголосив генеральний директор ДК «УкрДО «Радон» Андрій Бургомістренко.

Він також зазначив, що найбільш актуальними для України у контексті поводження з РАВ є питання пошуку безпечних та економічно ефективних підходів до поводження з високоактивними радіоактивними відходами (у т.ч. - осклованими відходами переробки відпрацьованого ядерного палива), зняття з експлуатації ядерних об'єктів і повної реабілітації забруднених територій.

Наступним кроком стане відпрацювання умов подальшої співпраці на рівні Уряду Великої Британії, а також розробка спільного плану дій на наступні 3 роки.

За словами керівника відділу міжнародного співробітництва та зв’язків з громадськістю Катерини Павлової, такі результати стали можливими завдяки підтримці Посольства Великобританії і компанії «Crown Agents», ініціативі ДК «УкрДО «Радон» та значній увазі працівників Відділу міжнародної торгівлі Посольства до проблем України у сфері поводження з РАВ.

Довідково:

За обсягами радіоактивних відходів - близько 3, 4 млн м3 - Україна займає ІІ місце у Європі та IV місце у світі. 95% цих відходів утворилися внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, тож саме на Державне агентство України з управління зоною відчуження держава покладає функцію довгострокового їх зберігання та захоронення. Для виконання цієї функції створено Державну корпорацію «Українське державне об’єднання «Радон», яка наразі опікується усіма РАВ України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия