Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Увага: ботулізм!

У мешканця Славутича, який вживав вʼялену рибу домашнього приготування, 8 жовтня зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Ботулізм – це гостре захворювання, яке визивається паличками ботулізму. Воно відноситься до харчових інтоксикацій і виникає при попаданні в організм великої кількості токсину, що продукується збудником, та вражає нервову систему.

У мешканця Славутича, який вживав вʼялену рибу домашнього приготування, 8 жовтня зареєстровано випадок захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це гостре захворювання, яке визивається паличками ботулізму. Воно відноситься до харчових інтоксикацій і виникає при попаданні в організм великої кількості токсину, що продукується збудником, та вражає нервову систему. Палички ботулізму найчастіше зустрічаються в землі, мулі, нерідко в гною, кишківнику риб, на фруктах, овочах. Проявами захворювання на першій стадії можуть бути короткострокові нудота, блювота, пронос при нормальній або субнормальній температурі.

В подальшому розвивається параліч очних м’язів, розширення зрачків, диплопія (двоїння зображення), параліч мʼякого неба, язика, гортані, розлад мови, жування, ковтання. Інкубаційний період – від 2 годин до 8–10 днів, частіше – 12–36 годин. Токсин ботулізму є найсильнішим, спори палички ботулізму термостійкі: їх не вбиває кип’ятіння, низькі температури, а також різні види консервування. Для забезпечення безпеки від ботулізму консерви у банках необхідно термічно обробляти протягом однієї години при 100˚С. Вегетативні форми палички ботулізму нестійкі до температурного впливу і гинуть протягом 15 хвилин при нагріванні до 80˚С.

Найбільш сприятливими для виникнення ботулізму є овочеві та фруктові консерви домашнього приготування, м’ясні, рибні домашні заготовки (окорока, ковбаси, солена і в’ялена риба). Вказані продукти, виготовлені в домашніх умовах без необхідної обробки, створення герметичних умов, на 90% випадків можуть бути причиною виникнення ботулізму. При розмноженні полички ботулізму в консервних банках останні здуваються у зв’язку з газоутворенням. Такі продукти вживати заборонено! Будьте уважні і бережіть своє здоров’я!


Славутицький відділ лабораторних досліджень
об’єкту з особливим режимом роботи
ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: