Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Чорнобиль: територія змін»

У віденському офісі ООН у рамках 62-ї Генеральної конференції МАГАТЕ відбулось урочисте відкриття міжнародної виставки «Чорнобиль: територія змін». А 17 вересня 2018 р. у м. Відень (Австрія) розпочала роботу чергова, 62-а, сесія Генеральної конференції МАГАТЕ.

У віденському офісі ООН у рамках 62-ї Генеральної конференції МАГАТЕ відбулось урочисте відкриття міжнародної виставки «Чорнобиль: територія змін». А 17 вересня 2018 р. у м. Відень (Австрія) розпочала роботу чергова, 62-а, сесія Генеральної конференції МАГАТЕ.

Протягом сесійного тижня уповноважені делегації країн-членів Агентства обговорюватимуть ключові питання діяльності організації, серед яких схвалення бюджету Агентства на 2019 рік, визначення пріоритетів за програмами діяльності щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, безпеки відходів, ядерної захищеності. Країни будуть обговорювати результати проведеної Агентством в 2017 році верифікаційної діяльності та напрямки підвищення ефективності існуючої системи гарантій, перспективи розвитку сучасної науки і технологій, програм технічного співробітництва тощо.

На початку засідання країни-учасниці одностайно підтримали призначення президентом Генеральної конференції представника від східноєвропейської групи країн. Учасники Генеральної конференції заслухали звернення від імені Генерального секретаря ООН, Генерального директора МАГАТЕ та новообраного президента Генеральної конференції, після чого розпочались загальні дебати країн-членів МАГАТЕ. Дебати, що тривали протягом усього робочого дня, дали нагоду уповноваженим представникам 43-х делегацій країн-членів представити основні національні досягнення в сфері мирного використання атомної енергії, оцінити зусилля світової спільноти з впровадження заходів, спрямованих на підвищення рівня ядерної безпеки, та висловити оцінку діяльності Агентства за усіма напрямами.

Україну на Генеральній конференції представляє офіційна делегація на чолі з головою Державної інспекції ядерного регулювання України Г. Плачковим. До складу делегації входять представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Верховної Ради, Державного агентства з управління Зоною відчуження, Чорнобильської АЕС, Адміністрації Президента України, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «ДНТЦ ЯРБ». У своєму виступі в ході загальних дебатів голова Держатомрегулювання Г. Плачков підкреслив вагомі результати МАГАТЕ у виконанні визначених статутом завдань у сфері нерозповсюдження, забезпечення ядерної безпеки та захищеності. Пан Г. Плачков подякував МАГАТЕ за незмінну позицію щодо визнання АРК Крим невід’ємною частиною території України.

Україна була однією з країн-засновниць МАГАТЕ і активно підтримує Агентство у його програмах та ініціативах. Зокрема важливими для України є проекти в рамках програми технічного співробітництва, спрямовані на підтримку реалізації заходів зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з РАВ.

Саме тематика перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему стала темою цьогорічної виставки України, що відкрилась за підтримки МАГАТЕ на полях Генеральної конференції: «Чорнобиль: територія змін». В церемонії відкриття виставки взяли участь члени делегації України, запрошені делегації країн-членів МАГАТЕ, співробітники та гості Віденського міжнародного центру. В привітальному слові виконуюча обов’язки Генерального директора МАГАТЕ пані Мері Еліс Хайвард зазначила: «Дуже важливо інформувати як професіонала, так і пересічного громадянина про такі аварії та їх наслідки, аби упередити аналогічні техногенні катастрофи в майбутньому, і особливо приємно, що територія, постраждала внаслідок аварії, розвивається».

Чорнобильська АЕС, ДАЗВ та Україна в цілому вперше беруть участь у подібному заході та презентують свій стенд. Робота стенду організована за сприяння Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні, компаній NOVARKA, VINCI, Ноltec International, а також Європейської Комісії та ЄБРР. ЧАЕС на цьому заході представляють начальник відділу міжнародного співробітництва та інформації Віталій Медвідь і співробітник відділу інформаційних технологій та обчислювальних систем Ігор Лишиленко. Частина експонатів виконана цілковито власними силами спеціалістів ЧАЕС або за їх безпосередньої участі.

Об'ємний напівпрозорий макет об'єкта «Укриття» та Арки НБК, встановлений на мультимедійному майданчику, дає можливість відвідувачам дізнатися про історію створення цих об'єктів, отримати додаткову інформацію та оцінити їх масштаби. Застосування додаткової реальності «Арка АR» розкриває можливості ІТ-технологій для ознайомлення з унікальними технологічними об'єктами. Інформаційна листівка, видовий фільм про ЧАЕС та інші матеріали доповнюють експозицію.

Взагалі ж близько 20 країн презентували на виставці свої експозиції. Стенд України показує досягнення країни в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, знятті ЧАЕС з експлуатації та перетворенні об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також позитивний потенціал Зони відчуження. Виставку вже відвідали понад 5000 гостей, серед яких міжнародні експерти, співробітники Секретаріату МАГАТЕ та учасники Генеральної конференції.


Информация подготовлена ГСОП ОМСИ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: