Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи відкриють унікальний музей?

2 жовтня відбулась цікава зустріч в.о. директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Тараса Васильовича Мельничука з координатором системи ООН в Україні і Постійним представником Програми Розвитку ООН в Києві Оснат Лубрані та директором державного...

2 жовтня відбулась цікава зустріч в.о. директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Тараса Васильовича Мельничука з координатором системи ООН в Україні і Постійним представником Програми Розвитку ООН в Києві Оснат Лубрані та директором Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф ДАЗВ Ростиславом Андрійовичем Омеляшком.

Під час спільної розмови обговорювалась ідея, можливості та перспективи створення окремого музейного центру Чорнобильського заповідника, де б поєднувались природничий та історико-етнографічний напрямки. Унікальність цього проекту очевидна, адже Заповідник включає в себе не лише території, де панує природа, але й - десятки колишніх населених пунктів, що були відселені після аварії на ЧАЕС.


Ця зустріч та обмін думками відбулись в рамках іншої події - відкриття на КПП «Дитятки» сучасного інформаційного центру «Чорнобиль: територія змін» для відвідувачів зони відчуження. Цей проект було реалізовано за співпраці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), ПРООН/ГЕФ та громадських організацій у рамках Програми малих грантів ПРООН.

Що цікаво: завдяки фінансовій підтримці ПРООН/ГЕФ та активності громадських організацій, в оновленій будівлі ІнфоЦентру з’явилася власна сонячна електростанція, енергоефективне LED-освітлення, теплоізоляція стін, вікон і дверей, а також інноваційна система опалення і кондиціонування. Це дозволить не лише зекономити кошти на утримання будівлі, а й уникнути понад 20 тон викидів вуглекислого газу на рік.

Щодо іншого потенційного проекту, до створення якого теж могла б долучитись Програма Розвитку ООН, - музейного центру, то його ескізи Оснат Лубрані надзвичайно сподобались. Також її вразили експозиції існуючого музею-архіву. Тож посадовець Організації Об’єднаних Націй висловила надзвичайну зацікавленість у створенні музейного центру Заповідника й пообіцяла докласти максимум зусиль для реалізації цієї ідеї в життя.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: