Завантаження ...

Візит до Славутича

18 вересня 2018 року команда Офісу підтримки громадських ініціатив КП «Агентство регіонального розвитку» гостинно зустріла учасників триденного візиту представників ПГО «Фонд імені Льва Сапеги» і білоруських громадських організацій в Україну, що проходив з 16 по 19 вересня 2018 року ...


Команда Офісу підтримки громадських ініціатив КП «Агентство регіонального розвитку» 18 вересня гостинно зустріла учасників триденного візиту представників ПГО «Фонд імені Льва Сапеги» і білоруських громадських організацій в Україну, що проходив за сприяння ГО «Центр транскордонного співробітництва» (м. Чернігів) із 16 по 19 вересня в Києві, Чернігові, Славутичі, Любецькій ОТГ.

Модератором усіх заходів триденного візиту виступив голова ГО «Центртранскордонного співробітництва» Юрій Вдовенко. Перший день, 17 вересня, учасники делегації провели у Центрі політичних студій й аналітики «Ейдос» (м. Київ), де мали нагоду ознайомитися з особливостями роботи та співробітництва Центру з центральними та місцевими органами влади, перейняти досвід роботи з активізації громади у процесі прийняття рішень. У вівторок, 18 вересня, після короткого візиту до Центру надання адміністративних послуг у Чернігові, 22 представники різноманітних державних та громадських інституцій Білорусі та партнери Славутича з Михайло-Коцюбинської ОТГ завітали до наймолодшого міста України, щоб ознайомитися з результатами реалізації спільного Грантового проекту Ради Європи та виконавчого комітету Славутицької міської ради «Створення Офісу підтримки громадських ініціатив у м. Славутич».

Проект був виконаний у 2017 році КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради, нині проектний офіс працює на постійній основі як підрозділ департаменту стратегічного розвитку та підтримки підприємництва агентства.

Головною метою візиту представників просвітницького громадського об’єднання «Фонд імені Лева Сапеги» та білоруських громадських об’єднань стало вивчення досвіду діяльності Офісу в поліпшенні механізму взаємодії між органами місцевого самоврядування та громадськістю, ознайомлення з Кодексом етики, честі, порядності, добросовісного та ефективного управління Славутицької територіальної громади. Цей досвід та історію створення Офісу презентувала директор Агентства регіонального розвитку Арина Старовойтова.

Гості з Білорусі дізналися про організаційну структуру, юридичну базу діяльності Офісу в структурі агентства, почули про організаційні аспекти роботи з громадянами, приклади реалізованих спільних проектів, способи залучення громадян до процесу прийняття рішень і реалізації громадських ініціатив. У дискусії взяв участь голова Громадської ради при виконавчому комітеті Юрій Єгоренко, а також представники славутицьких громадських організацій.

Після невеликої перерви гості Славутича завітали до зали засідань виконкому, де перший заступник міського голови Віктор Шевченко розповів про основні моменти історії м. Славутич та особливості, передумови та соціально-економічні процеси, пов’язані із зупинкою блоків на ДСП «ЧАЕС» та їх наслідки для Славутича. Дуже корисною для гостей стала інформація про існуючі діалогові майданчики для взаємодії місцевої адміністрації та громадян, існуючі спільні експертні групи, збори та звернення громадян тощо.

За “круглим столом” начальник управління економіки та соціального розвитку міста Іван Величковський поділився досвідом впровадження «Бюджету участі», ознайомив з основними принципами міської цільової програми «Громадський бюджет участі міста Славутич на 2016−2020 роки», розповів про історію реалізації «Бюджету участі» в м. Славутич.

По завершенню офіційної частини відбулась екскурсія містом, під час якої гості також змогли познайомитися із роботою славутицького ЦНАПу (Центр надання адміністративних послуг). В останній день візиту, 19 вересня, білоруська делегація відвідала селище Любеч, де ознайомились із можливостями для розвитку об’єднаних територіальних громад та туристичним потенціалом Любецької ОТГ.

Сподіваємось, що налагодження зв’язків й отриманий досвід залучення громадян до участі до процесу прийняття рішень і реалізації громадських ініціатив стане в нагоді представниками делегації в реалізації та впровадженні подібних проектів у Білорусі.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия