Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Обіцяні на вересень «бейбі-бокси» лише зараз надійшли до кількох областей

Ще у травні уряд оголосив про спеціальні «Пакунки малюка», куди б входили усі необхідні речі для новонародженого. Стартувати програма мала з 1 вересня, однак до цього часу забезпечити регіони такими «бейбі-боксами» так і не встигли.


Ще у травні уряд оголосив про спеціальні «Пакунки малюка», куди б входили усі необхідні речі для новонародженого. Стартувати програма мала з 1 вересня, однак до цього часу забезпечити регіони такими «бейбі-боксами» так і не встигли. Лише зараз пакунки надійшли лише до семи областей, у соцслужбах просять породіль почекати ще до грудня.

Про це йдеться у сюжеті проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Спеціальний дитячий набір «бейбі-бокс» вартістю у 5 тисяч гривень презентували ще навесні. Туди мали входити: одяг, підгузки, пелюшки, засоби догляду за немовлятами, матрацик та ковдра, а ще коробка мала трансформовуватись у колиску. Роздавати ж породіллям такі пакунки мали вже з першого вересня.

На таку підмогу чекала і пані Аліна Черненко. Серед дітей із вересневою датою народження – її донька Аделіна. Мати бідкається: поки дівчинка отримає речі від держави, вже із усього виросте.

«Знаю, що протягом 30 днів пишемо заяву і потім в соцзабезі отримуємо. Це вже у нас другий раз, так що я була вже всім забезпечена, але звичайно, хотілося б це отримати. Однак, вже як буде, так і буде», – каже Аліна.

У черкаських пологових будинках боксів ще навіть в очі не бачили. Лише напередодні туди розіслали бланки заяв на отримання таких наборів. Коли ж пакунки прийшли, їх скерували не до лікарні. Перша партія із понад 250 пакунками «дитячого приданого» надійшла на Черкащину наприкінці минулого тижня. Щоб отримати допомогу, породіллі треба написати до управління соцзахисту.

«Коли будуть ці пакунки, дати ще немає. Я думаю це листопад-грудень, це поки орієнтовні терміни, але наразі ще не відомо», – зазначає акушер-гінеколог Андрій Філоненко.

Нині черкаські породіллі вже стають у чергу за «пакунками малюка». Сподіваються, що отримають їх якнайшвидше. Тим часом вагітні черкащанки, які ще в очікуванні приємної події, радять українській владі діяти по-іншому.

«Було б добре, якби його видавали до пологів, а не після. Тому що там є ті речі, які мають бути вже тоді, коли породілля народжує», – вважає вагітна Юлія.

Перші «бейбі-бокси» почали видавати і на Тернопільщині. Утім до пологових вони також не дійшли – соцпрацівники самі розвозили їх по домівках.

«Я впевнений, що з наступних місяців ми вийдемо на безпосередні поставки «пакунків малюка» в пологові відділення», – сподівається голова тамтешньої ОДА Степан Барна.

Понад півтисячі перших «бейбі-боксів» привезли також до Харкова. Їх видадуть жінкам, які виписуються з новонародженими. До кінця року області необхідно 7 тисяч таких пакунків.

«Там все потрібне. Наприклад, таких тоненьких ковдр у мене не було. Це дуже знадобиться», – каже породілля Анастасія Трушкова.

Цьогоріч на «бейбі-бокси» мали витратити більш як півмільярда гривень. Замовити для пологових будинків «пакунки малюка» повинні обласні адміністрації. Це пілотний проект для України, державна програма, яку підтримує ООН. Поки що вона розрахована на півроку. До країни пакунок надходить уже укомплектованим, відкривати його можуть тільки батьки немовляти.

Як повідомлялось, ще наприкінці травня Прем’єр-міністр України роповів про ініціативу «Пакунок малюка». Тоді й обіцяв, що видавати «бейбі-бокси» почнуть у пологових будинках із 1 вересня 2018 року.

Та вже наприкінці серпня стало відомо, що до цього часу із нововведенням не встигнуть. Зокрема заступник директора департаменту соціального захисту Львівської ОДА Віктор Степанюк тоді зізнався, що замовлених майже 9 тисяч таких пакунків так і не отримали.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: