Завантаження ...

Заробити пенсію можна… працюючи на присадибній ділянці

Закон про підтримку сімейного фермерства підписано: як змінить він українське село? Сільське населення України, яке працює на власній землі, отримає офіційний статус і, як наслідок – дозвіл легально продавати свою продукцію, а також матиме соціальний захист і право на пенсію.

Закон про підтримку сімейного фермерства підписано: як змінить він українське село?
Сільське населення України, яке працює на власній землі, отримає офіційний статус і, як наслідок – дозвіл легально продавати свою продукцію, а також матиме соціальний захист і право на пенсію.

Саме таку мету переслідували автори Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законів України щодо стимулювання cтворення та діяльності сімейних фермерських господарств», який цими днями підписав Президент. Верховна Рада ухвалила документ трохи більше місяця тому, у так званий «аграрний день», 10 липня, коли парламентарії розглянули одразу 11 законопроектів, що стосуються сільськогосподарської сфери.

Документом поширено статус сільгосптоваровиробника на сімейні ферми, зареєстровані як ФОП. Такі господарства відтепер матимуть можливість добровільно реєструватися за спрощеною системою оподаткування у 4-й групі платників єдиного податку. Також суттєво спрощено бухоблік і податкову звітність для сімейних ферм; унормовано процедуру їх державної реєстрації.

Під дію Закону потрапляють господарства, які займаються винятково вирощуванням сільськогосподарської продукції, відгодовуванням тварин (іншої живності), збиранням, виловом і переробкою такої продукції та її продажем, і провадять господарську діяльність (крім постачання) лише за місцем податкової адреси. А головне – не використовують праці найманих осіб: членами сімейного фермерського господарства можуть бути лише родичі людини, зареєстрованої як фізична-особа підприємець. При цьому у власності або користуванні такого господарства має бути не менше двох і не більше двадцяти гектарів сільськогосподарських угідь чи земель водного фонду.

Окрім пільг, передбачених законодавством для підприємств, що належать до четвертої групи платників єдиного податку, держава бере на себе сплату єдиного внеску на загальнообов’язке державне соціальне страхування (від 10% до 90% мінімального страхового внеску) за кожного із членів сімейного фермерського господарства. Таку компенсацію виплачують із Державного бюджету упродовж 10 років із часу реєстрації підприємства. Зокрема, за перший рік господарювання фермер має сплатити за себе і кожного зі своїх працівників (членів родини) лише по 10 відсотків мінімального страхового внеску. Поступово рівень державної допомоги зменшується і за дев'ятий та десятий роки дії програми такої підтримки фізична особа-підприємець повинна самостійно сплатити уже 90% необхідних внесків.

Ухвалення цього закону – важливий, але далеко не вичерпний крок, що може зробити фермерство реальним локомотивом розвитку українського села, – наголошують у коментарях Укрінформу галузеві експерти…
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия