Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Айзкрауклє поєднало досвід Західної та Східної Європи

Місто Айзкрауклє, де Даугава народжує світло, та наш Славутич – місто нових ідей мають партнерські відносини з 2016 року. Історія міста Айзкрауклє розпочалася в 60-ті роки з будівництва Плявинської ГЕС. На сьогодні ця станція є найбільшою у країнах Балтії та другою по розмірах в ЄС.

До 100-річчя Латвійської республіки
Як і місто Славутич, Айзкрауклє − це багатонаціональне місто, пов’язане з енергетикою, яке приємно вражає чистотою, затишком, відкритістю та щирістю містян. 11 серпня наше місто-партнер відмітило свою 51-шу річницю. У цьому році значна частина організованих заходів відбувалися в рамках програми ЄС «Європа для громадян» та присвячувалися 100-річчю створення Латвійської держави.
До свого сторічного ювілею у Латвії зроблено і робиться багато. Так, за підтримки латвійського народу на острові Кокнесе, поряд з Айзкрауклє, реалізується грандіозний проект «Сад доль». Кожного дня це місце відвідують люди не тільки з усіх куточків Латвії, а й з усього світу. Адже це місце пам’яті всіх тих людей, яких втратила Латвія у ХХ столітті, тих, хто потерпів від тоталітарного режиму, тих, хто був вимушений відправитися у заслання, тих, хто відстоював свої політичні погляди, тих, хто боровся за незалежність Латвії.
«Сад доль» вражає неповторним ландшафтом і простором, своєю глибокою філософією людського життя.

Про обмін досвідом
В оновленому Будинку культури на березі Даугави на міжнародному форумі представники громадських організацій з Бєларусі, Латвії, Німеччини, Польщі, Угорщини, Україну ділилися досвідом реалізації своїх проектів. Нашу країну представляв Славутич. Світлана Шаршун і Володимир Єрьомін розповіли про роботу Клубу «Ещё не вечер…», змістовною була й презентація Надії Грузіної про молодіжну організацію активного відпочинку «Райдер−Х». Переглянувши відео-привітання від міст-партнерів, мер Айзкрауклє Леонс Лідумс розпочав діалог «Добре управління – перемога над євроскептицизмом». До дискусії приєдналися керівники муніципалітетів міст з усіх запрошених країн. Віктор Шевченко, перший заступник міського голови Славутича, − саме він очолював нашу делегацію − у своєму виступі підкреслив важливість відкритого спілкування, адже подібні речі завжди дають можливість вчитися на зроблених помилках, отримувати від західних партнерів ЄС такий важливий досвід для розвитку громади та розбудові громадянського суспільства. Хвилюючими стали вітання для представників міста Єпштайн (Німеччина) з нагоди 20-річної дружби з містом Айзкрауклє та висадження до цієї дати роз.

Про День міста Айзкрауклє
У виставкому залі до Дня міста запрацювали виставки «100 років у нашому місті» та дитячих малюнків «З днем народження, Латвія!» Серед експонатів міжнародної виставки представлений і Славутич.
11 серпня розпочалося з богослужіння у храмі. Продовжилося свято урочистою ходою гостей і жителів Айзкрауклє та багатогодинним концертом народної творчості, в якому феєрично виступили славутичани з Клубу «Ещё не вечер…»
У цей же день відкрився й чемпіонат Європи швидкісних човнів. Перше місце посіли господарі змагань, а от друге місце − за українською командою з Дніпропетровська.
Підсумовуючи візит до Латвії, з впевненістю можна сказати: ми маємо надійних, добрих партнерів. Особливим символом Айзкрауклє є… ровер! До речі, по всьому місту їх різних встановлено... якщо сказати «чимало» − це буде не зовсім точно, дуже багато! А велосипед – це рух! Тож рухаємося далі разом!


Відділ інформації
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: