Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЕТНО - школа на Полтавщині

Відчути полтавський колорит та плідно повчитися адвокаційним бібліотечним процесам приїхали бібліотекарі з Києва, Лисичанська Луганської обл., Львова, Миколаєва, Покровська Донецької обл., Полтави, Славутича Київської обл., Харкова, Хмельницького та інших міст України.


Полтавщина – красивий, колоритний і гостинний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, мудрими й талановитими людьми. Ця земля надихала таких відомих класиків, як Микола Гоголь, Іван Котляревський, Григорій Сковорода та багатьох-багатьох інших.

Впевнена, що полтавська земля надихнула шановних школярів-гостей і вони повезли з собою «полтавську скриню» думок, вражень, ідей, задумів, планів до своїх рідних домівок. Але давайте все по черзі.

25-29 червня 2018 року на Полтавщині проходила VI Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі Етно». Організатори Школи: Українська бібліотечна асоціація та Полтавське обласне відділення УБА. На Полтавщині часто організовують етно-шоу, етно-фестивалі, етно-посиденьки, етно-флеш-моби, тому проведення ЕТНО-школи було цілком логічним і довершеним задумом Cекції з адвокації УБА.

Відчути полтавський колорит та плідно повчитися адвокаційним бібліотечним процесам приїхали бібліотекарі з Києва, Лисичанська Луганської обл., Львова, Миколаєва, Покровська Донецької обл., Полтави, Славутича Київської обл., Харкова, Хмельницького та інших міст України.

Як і годиться, було відкриття Школи і Перший дзвоник. Приємною несподіванкою для учасників Школи стала зустріч з директором видавництва «Час майстрів» Олегом Симоненком, який представив видавництво, його продукцію, розповів про акції, що проводить видавництво для бібліотек. До речі, видавництво «Час майстрів» є офіційним партнером УБА.

А далі розпочалось навчання… «Адвокація від А до Я: входження в проблему». Саме з цієї теми (викладач Лариса Лугова, член Президії УБА, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей) розпочалось «занурення» у світ бібліотечної адвокаційної діяльності.

Зараз в Україні відбувається реформа місцевого самоврядування, метою якої є забезпечення його спроможності самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення. Одним із критеріїв визначення спроможної територіальної громади є її здатність забезпечити належний рівень надання послуг у сфері культури. Тому саме цим завданням необхідно керуватися бібліотекам у процесі адвокаційної діяльності, спрямованої на захист прав користувачів на бібліотечне обслуговування та доступ до інформації.

Теоретичну основу про діяльність бібліотек України в умовах адмінреформи та роботу бібліотек Полтавщини в умовах створення ОТГ відповідно отримали школярі від Тетяни Богуш, завідувача науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого («Адвокація від А до Я: бібліотеки України та адміністративна реформа») та Любові Чорноволенко, завідувача науково-методичного відділу Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.

Програма Школи була побудована так, щоб на практиці познайомити колег з діяльністю бібліотек Полтавщини в умовах створення ОТГ, зустрітися з місцевою владою та мешканцям громад.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: