Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зона відчуження – територія майбутнього

В рамках ведення ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи з громадськістю щодо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) представники інформаційних служб АЕС України відвідали зону відчуження ЧАЕС.


В рамках ведення ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи з громадськістю щодо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) представники інформаційних служб АЕС України відвідали зону відчуження ЧАЕС.

Журналісти Рівненської АЕС стали учасниками інформаційного туру НАЕК «Енергоатом» до зони відчуження Чорнобильської АЕС та переконались, що це – територія майбутнього.

Візит до ядерних об’єктів проходив через колишнє місто чорнобильських атомників, як виявилось, найекзотичніше місто для іноземних туристів - Прип'ять. Житлові будинки, дитячі садки, школи, магазини, парк з атракціонами, кінотеатр, будинок культури – все у полоні вічнозелених лісів. Дорогою до Чорнобильської АЕС автівку супроводжують порожні вікна багатоповерхівок, які залишили по собі мешканці тодішнього атомного містечка. Сьогодні Прип’ять – це справжні джунглі, резерват європейської лісової фауни. Про те, що колись тут сталась жахлива техногенна катастрофа, нагадують поодинокі сигнальні попередження дозиметра у певних місцях.

На сьогоднішній день зона відчуження – перспективна промислова зона для новітніх впроваджень. Минулого року за технологією американської компанії Holtec International, неподалік ЧАЕС, розпочалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Варто відзначити, що сховища ВЯП мають усі країни світу з ядерною енергетикою, серед них: Швеція, США, Канада й Франція, адже ВЯП у майбутньому може стати цінним енергоресурсом для реакторів наступних поколінь. У світовій практиці сьогодні лише Україна сплачує гроші іншій країні за зберігання власного ВЯП, втрачаючи щорічно близько 200 млн доларів. У липні 2017 року НАЕК «Енергоатом» отримав ліцензію Держатомрегулювання на офіційне будівництво ЦСВЯП у зоні відчуження ЧАЕС. Наразі на майданчику сховища активно тривають будівельні роботи: заливаються фундаменти об’єктів сховища (адміністративний корпус, будівля громадянської оборони, лабораторний комплекс тощо), зводиться будівля для підйомного крана-маніпулятора. Усі роботи виконуються вітчизняною компанією «Укрбуд», до будівництва залучено близько 200 спеціалістів та 50 одиниць техніки. Введення в експлуатацію пускового комплексу заплановано на 2020 рік.

В ході прес-туру журналісти відвідали також сховище сухого типу відпрацьованого ядерного палива трьох зупинених реакторів РВПК Чорнобильської АЕС (СВЯП-2). Під час експлуатації ЧАЕС на її майданчику накопичилось 21297 одиниць відпрацьованих тепловиділяючих збірок ядерного палива. СВЯП-2 призначене для підготовки до зберігання і сухого зберігання на строк до 100 років відпрацьованого палива енергоблоків №1-3 ЧАЕС та палива, розміщеного в сховищі «мокрого» типу СВЯП-1. ВЯП завантажується на СВЯП-1 у вагон-контейнер, після чого перевозиться до СВЯП-2 для перевантаження в основне технологічне приміщення – «гарячу камеру». СВЯП-2 складається з двох частин: установки з підготовки відпрацьованого палива до зберігання та зони зберігання відпрацьованого палива. Як розповів в.о. керівника будівельних робіт на майданчику СВЯП-2 Holtec International Олександр Олесеюк, специфіка сховища полягає в тому, що контейнер зберігання є бар’єром герметичності для утримання радіоактивних матеріалів, а стінки бетонних модулів зберігання (232 комірки) – біозахистом, що дозволяє використовувати легкий транспорт для перевезення самих контейнерів. За рік планується підготовлювати і передавати по 2,5 тисяч паливних збірок. Наразі на майданчику СВЯП-2 тривають «холодні» випробування усіх систем, а також обладнання з імітаторами паливних збірок. Початок експлуатації сховища заплановано на 2019 рік.

Унікальною виявилась нагода побувати на оглядовому павільйоні об'єкта «Укриття», зокрема під Аркою поруч зруйнованого енергоблоку №4 ЧАЕС. Арка, під склепінням якої можна було б розмістити Статую Свободи, огороджувальний контур та мембрана між ними утворюють той самий новий безпечний конфайнмент (НБК). Термін служби нового захисного укриття - 100 років. Наразі там тривають пусконалагоджувальні роботи, які продовжуватимуться до 15 грудня поточного року. Заступник керівника проекту НБК з будівництва Віктор Залізецький відзначив, що наступні два роки – початок дослідно-промислової експлуатації. Представники інформаційних служб українських АЕС переконались – конфайнмент гарантує екологічну безпеку прилеглих територій.

Насиченим став візит до відокремленого підрозділу Енергоатома «Атомремонтсервіс» (м. Славутич), діяльність якого базується на безпечному та ефективному виконанні складних і надрегламентних робіт, у тому числі, з проектування, монтажу, ремонту, реконструкції та модернізації обладнання АЕС України. Тісна співпраця «Атомремонтсервісу» з Рівненською АЕС демонструє вагомі здобутки у напрямку підвищення надійності обладнання електростанції. Спеціалісти ВП АРС в ході планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках РАЕС здійснювали ремонт ущільнень парогенераторів, ремонт трансформаторів, витягання термопар ТК БЗТ, в тому числі, значна частка робіт сьогодні проводиться в рамках продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 (ВВЕР-1000). Як результат – безпечна та надійна робота обладнання Рівненської АЕС – найпотужнішого підприємства північно-західного регіону країни.

Сучасна атомна енергетика України вживає усіх необхідних заходів для попередження та недопущення важких подій, подібних аварії на Чорнобильській АЕС. На усіх діючих АЕС країни діють АСКРС, система сейсмомоніторингу, європейська система прогнозування та підтримки аварійного реагування РОДОС, впроваджуються передові автоматизовані системи радіаційного контролю, реалізується Комплексна зведена програма підвищення рівня безпеки атомних енергоблоків, виконується низка «постфукусімських» заходів.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: