Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому на Чернігівщині занепадає дитячий санаторій?

На Чернігівщині занепадає дитячий санаторій. Колись тут щозміни оздоровлювали понад 300 дітлахів. Однак кілька років тому фінансування припинилося. І тепер тут майже нікого немає. Місцева громада вже 3 роки вимагає віддати санаторій їй - у комунальну власність.

На Чернігівщині занепадає дитячий санаторій. Колись тут щозміни оздоровлювали понад 300 дітлахів. Однак кілька років тому фінансування припинилося. І тепер тут майже нікого немає.
Місцева громада вже 3 роки вимагає віддати санаторій їй - у комунальну власність. Однак відповідного рішення і досі немає. Чому? Дізнавалася Магда Кривов'яз.

Володимир Антонович показує свою гордість - дитячий санаторій, яким керує вже понад 30 років. Він напам'ять знає - скільки тут тумбочок, ліжок, коли все це побудовано - і годинами переповідає історію цього місця. Колись - тут щозміни відпочивали понад 300 дітей. Сьогодні - нікого, окрім працівників, немає. Та й їх майже не залишилось.

"Працювали в такі дні навантаження до 90 людей, а зараз у нас 4,5 людини працює", - говорить Володимир Ткаченко, директор Дитячого санаторію ім.Щорса у смт.Сосниця

Місцеві кажуть, якби не директор, що отримує зарплатню раз на чотири місяці, все це давно б розібрали. У 2011-му Фонд Державного майна відсудив санаторій в "Укрпрофоздоровниці". Відтоді - фінансування майже немає. І з кожним роком заклад тільки занепадає. Місцева громада весь цей час вимагає передати санаторій їй - у комунальну власність. Люди впевнені, що самотужки зможуть відновити це місце.

"З 2015 року ми піднімаємо питання про передачу пансіонату у комунальну власність об'єднаної громади. Нажаль довгий час нам не вдається отримати рішення. Я це називаю "державний футбол", - говорить Андрій Портний, селищний голова Сосниці.

Навіть зараз активісти своїм коштом облаштовують тут літній патріотичний табір та потроху відновлюють будівлі, які вже давно потребують не косметичного, а капітального ремонту.

"Після табору ми завжди питаємо у дітей, щоб ви змінили і вони кажуть: змінити умови проживання. Повністю переклеювали шпалери, перефарбовували вікна, підлогу, багато де вона провалювалася. Нам не треба допомога, нам потрібно не заважати. Ми все робимо самі і робимо це класно", - стверджує Євген Приходько, місцевий громадський активіст.

Чому так довго громада не може отримати санаторій - ми запитали у Фонді державного майна. У відповідь на запит - нас повідомили документацію про те, що Фонд не проти передачі, вже затвердили і скерували у Міністерство регіонального розвитку. Примітно, що це зробили саме того дня, коли ми надіслали запит.

Тепер рішення про передачу санаторію у комунальну власність має ухвалити урядова комісія, потім подати його до Кабміну. Коли ж і там затвердять - заклад перейде у власність Чернігівської області. І лише тоді - Сосницька громада нарешті отримає свій санаторій.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: