Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

5-й фестиваль кіно та урбаністики «86» оголосив програму

Програма складається з трьох частин − кіно, музика та урбаністика. У секції «Кіно» традиційно представлено селекцію повнометражних документальних фільмів і дві конкурсні короткометражні добірки. Цього року на фестивалі працюють запрошені куратори – вечірні музичні події організовує маріупольська платформа «ТЮ», а за наповнення урбаністичної секції відповідає міжнародний арт-колектив METASITU. У межах кінопрограми буде показано півтора десятка повнометражних фільмів із 13 країн.

 

Програма складається з трьох частин − кіно, музика та урбаністика. У секції «Кіно» традиційно представлено селекцію повнометражних документальних фільмів і дві конкурсні короткометражні добірки. Цього року на фестивалі працюють запрошені куратори – вечірні музичні події організовує маріупольська платформа «ТЮ», а за наповнення урбаністичної секції відповідає міжнародний арт-колектив METASITU.

У межах кінопрограми буде показано півтора десятка повнометражних фільмів із 13 країн. Серед них – «Похвала нічому» сербського режисера Боріса Мітіча, кінопоема, де звучить саундтрек від Tiger Lillies та Pascal Comelade, а текст начитує рок-ідол Іґґі Поп. Прем’єра стрічки відбулася на кінофестивалі в Локарно на конкурсі експериментальних і новаторських фільмів Signs of Life. Картина турецького режисера Ґюрджана Кельтека «Метеори» отримала в Локарно нагороду Swatch Art Peace Hotel, а на міжнародному фестивалі в Іглаві – приз за найкращий повнометражний дебют.

Цього року на фестивалі буде вперше показано інтерактивне кіно «Повстання у Мариборі» Мейпл Рази та Мілтона Ґійєна. Спостерігаючи за заворушеннями в однойменному словенському місті, глядачі разом вирішать, за якими камерами йти, й відтак визначать, як розгортатиметься показ. Конкурс «Пальма Півночі» цього року вперше відбувається в міжнародному форматі: відбіркова комісія отримала 140 заявок із дев’ятьох країн, з яких обрала 12 стрічок – п’ятірку українських та сім зарубіжних.

Міжнародне журі визначить володаря Ґран-прі та призу за найкращий український короткометражний документальний фільм, а пряме голосування визначить лауреата призу глядацьких симпатій.

До почесного журі «Пальми Півночі» увійшли: сценаристка Наталія Ворожбит, журналістка Марія Кувшинова та програмний директор кінофестивалю в Іглаві Віктор Корень. На фестивалі відбудеться прем’єрний показ фільмів-фіналістів освітнього проекту «MyStreetFilmsUkraine: Спільні місця». Впродовж весни учасники знімали свої картини під наглядом професійних тьюторів, а під час показу в Славутичі журі обере серед них переможця. Найкраща стрічка минулого року, «Ма» Марії Стоянової, була показана на фестивалі в Іглаві та увійшла до шостої збірки короткометражних фільмів «Українська нова хвиля».

Музична частина програми має назву «Аномалія» і складається з п’яти вечірок за участі Ptakh_Jung, Freak Rave Cabaret, резидентів 20ft Radio, нових імен приазовської техно-сцени, а також робітника ЧАЕС і за сумісництвом музиканта DJ Trofimm.

Також у програмі – спеціальний гість, геній-космонавт із Позняків. Вдень працюватиме сцена 20ft Radio, а на відкритті та закритті буде представлено спеціальні музичні перформанси. У рамках урбаністичної програми вже 18 квітня розпочинає роботу урбаністична резиденція, в рамках якої учасники із семи країн проведуть мистецькі та урбаністичні дослідження і презентують їхні підсумки.

До 18 квітня для славутичан та гостей з інших міст триває прийом заявок на участь в архітектурному воркшопі, мета якого – облаштувати кемпінг та уявну набережну сухого озера, відомого як Котлован.

Дитяча школа урбаністики пропонує освітні програми під час фестивалю для гостей від 8 до 14 років та їхніх батьків.

Фестиваль відбувається за підтримки Славутицької міської ради, Міністерства культури України, Проекту «Малі міста – великі враження», National Endowment for Democracy, Plivka, Visegrad Fund, Culture Bridges, Current Time, Державного агентства України з питань кіно, ElektrizitätsWerke Schönau, Friedrich Ebert Stiftung, Goethe-Institut, Міжнародного фонду «Відродження», Польського інституту. Додаткова інформація: моб. тел. 097-485-85-18, Анастасія Сідельник, media@86.org.ua 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: