Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Комісія Київради з питань екології погодила проект рішення «Про питання використання поліетиленових пакетів в магазинах і точках продажу товарів»

Таким чином депутати хочуть зменшити кількість одноразових пакетів в магазинах, супермаркетах і на ринках. Ініціатор проекту рішення, голова екологічної комісії Київради Костянтин Яловий каже, що в європейських країнах з пластиком боротьба йде вже не перший рік.


 
Таким чином депутати хочуть зменшити кількість одноразових пакетів в магазинах, супермаркетах і на ринках.

Ініціатор проекту рішення, голова екологічної комісії Київради Костянтин Яловий каже, що в європейських країнах з пластиком боротьба йде вже не перший рік.

«Щорічно в Україні на одну людину припадає 500 поліетиленових пакетів, які розкладаються більше 100 років. Всі члени Євросоюзу, наприклад, зобов’язані або зробити такі пакети платними до 2018 року або ж поступово скоротити їх споживання до 2025 року до 40 одиниць на людину », – сказав Яловий.

За його словами, на адміністративному рівні заборонити використовувати пакети неможливо, тому для початку влади проводитимуть інформаційну кампанію.

«Київрада буде рекомендувати об’єктам сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу. Замість пластику вони можуть радити полімерні або паперові пакети, багаторазові сумки. Крім того, КМДА повинна буде організувати просвітницьку кампанію про шкоду для навколишнього середовища поліетиленових пакетів, пластикової тари та упаковки», – підкреслив Яловий.

При цьому представники бізнесу вважають, що «в кінцевому підсумку за ці зміни заплатить споживач, адже так влаштований ринок. Екологічно чиста тара буде включена у вартість товару або ж її потрібно буде купувати окремо. Стимулювати це не можна ніяк, можна лише регулювати на адміністративному рівні, боротися штрафами. Тим більше на початковому етапі дрібному бізнесу відмовитися від пластику буде складно. У той же час бізнесу рано чи пізно потрібно ставати соціально відповідальним. У розвинених країнах є мережі магазинів, які самі ініціюють відмову від пластику, позиціонують себе екологічно чистими і працюють таким чином на свій імідж ».

До того ж зазначається, що в Україні не всі споживачі готові до екологічних нововведень торгових мереж.

Експеримент журналістів, які спробували на тиждень відмовитися від пластикових пакетів і упаковки, показав, що за сім днів вони переплатили 250 грн – стільки обійшлася більш екологічна тара. Таким чином, за місяць виходить близько 1 тисячі гривень, що становить майже третину мінімальної зарплати.

До того ж не у всіх магазинах і тим більше на ринках є альтернатива поліетиленовим пакетам або упаковці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: