Завантаження ...

Страх публічного виступу. Як позбутися?

Однією з найбільш розповсюджених форм соціальної тривоги є страх виступати перед аудиторією. Як би ми не уникали ситуацій, пов’язаних з публічними виступами, вони все одно виникнуть у нашому житті. Побороти хвилювання перед виступом із першого разу не-мож-ли-во, і це нормально. Пам’ятайте про це!

 
 
Важко навіть собі уявити, скільки цікавих думок, дотепних жартів і веселих тостів ми ніколи не почуємо, скільки фантастичних танців не побачимо і про скількох людей в світі ми взагалі нічого не дізнаємося. І все через соціальну тривогу, якою страждає 5−10% дорослого населення. Однією з найбільш розповсюджених форм соціальної тривоги є страх виступати перед аудиторією.

Насправді «аудиторну хворобу» не так важко вилікувати, існують ефективні методики подолання, які складаються зі спеціальних вправ і практик, головне − бажання працювати над собою. Для того, щоби зрозуміти, як подолати цю проблему, варто згадати: страх перед публічним виступом напевно прийшов із самого дитинства.

Багато хто пам’ятає себе при виступі перед класом із віршем або рефератом, коли виступ призводив у ступор, голос тремтів, він/вона заїкався/заїкалась, важко було навіть слова зв’язати. І саме тоді, коли вивчений матеріал вдома, як кажуть, від зубів відлітав!

Що ж сталося в момент публічного виступу, як подолати цей страх? Існує кілька загальних рекомендацій, які допоможуть набратися впевненості та спокійно виступити перед аудиторією.

1. Не бійтеся публічно зробити помилку – саме це тривожить більшість людей. В результаті хвилювання збільшується вірогідність помилки, і виходить замкнуте коло. Пам’ятайте: жодна людина не застрахована від помилок і погрішностей у мові, навіть професійні оратори. Найкращий спосіб не боятися помилок – це сприймати їх як мотивацію для розвитку в собі вміння виходити зі складних ситуацій. Також дуже важливо пам’ятати, що неможливо сподобатися кожному слухачеві, а помилки – це чудовий стимул для вдосконалення своїх навичок публічних виступів.

2. Репетируйте, заздалегідь уявляйте бажаний результат. Позбутися страху публічних виступів можна, якщо представляти свій успіх, а не провал. Негативні думки перед виступом лише примусять вас нервувати ще більше.

3. Заздалегідь плануйте зміст вашої промови, робіть замітки. Не говоріть про те, чого ви не знаєте чи в чому не розбираєтеся. Також важливо навіть у вивчену й відрепетирувану промову вставляти щось своє, додавати елемент імпровізації та жартувати. Дуже важливо, щоби тема промови вам подобалась.

4. Не дозволяйте минулому впливати на теперішнє. Забудьте про дитячі травми й негативний досвід публічних виступів. Здолати страх перед виступом можна, якщо згадати, що успішними ораторами не народжуються, ними стають.

5. Не думайте погано про своїх слухачів. Поширена помилка багатьох молодих ораторів полягає в переконанні, що нібито аудиторія дуже хоче їх принизити. Від цього хвилювання зростає, а слова плутаються. Думайте про те, що ваші слухачі прихильно сприйматимуть все, що ви скажете, − і виступати стане значно простіше.

6. Відпочивайте перед виступом – лягайте спати раніше й уникайте стресів. Добре допомагає тепле молоко на ніч, спокійна музика чи гарна книга. Намагайтеся не ставити важливі зустрічі чи відповідальні справи на день перед виступом.

7. Обережніше зі стимуляторами – багато хто вважає, що міцна кава чи трохи алкоголю є чудовим способом підбадьорити себе перед виступом. Насправді після таких стимуляторів контролювати себе стає складніше, а це може негативно вплинути на якість майбутнього виступу.

8. Пам’ятайте про правильне дихання та загальний контроль організму. Перемогти страх перед публікою легше, якщо опанувати себе, глибоко дихати і вивести надлишок енергії за допомогою спеціальних вправ.

9. Щоб не боятися виступати на публіці, під час виступу фокусуйте погляд на доброзичливих і усміхнених обличчях. Виділяйте в натовпі тих, хто ставиться до вас приязно − це додає впевненості.

Всі ці поради допоможуть вам подолати страх публічних виступів, але головна з них – це тренування, тренування і ще раз тренування. Побороти хвилювання перед виступом із першого разу не-мож-ли-во, і це нормально. Пам’ятайте про це!

Юлія ШПИЛЕВСЬКА,
практичний психолог
Соціально-психологічного центру м. Славутич
(за матеріалами Інтернету)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия