Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Пам’ятаємо, щоб не повторилося!

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 року були звільнені в’язні з найбільшого концтабору у Бухенвальді.

 
11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 року були звільнені в’язні з найбільшого концтабору у Бухенвальді.

Друга світова війна – наймаштабніша і найжахливіша війна людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.

Кількість жертв таборів смерті точно не встановлена, і цифри різних авторів сильно різняться. Так спеціалістка з Голокосту Люсі Давидович у своїй книзі «Війна проти євреїв» пише, що було вбито 5,37 млн євреїв в 6 таборах: Аушвіц, Треблінка, Белжець, Собібор, Хелмно та Майданек.

Бухенвальд не був табором смерті, як, наприклад, Аушвіц – у таборі не було газових камер або іншого облаштування для масового вбивства. Проте в Бухенвальді було вбито та закатовано багато ув’язнених; інші гинули від голоду та хвороб або через проведення медичних експериментів над людьми. Діяв табір 8 років. За весь період його існування відбували ув’язнення близько 250 тис. осіб різних національностей, з них понад 55 тис. було закатовано.

Після війни в Бухенвальді відкрито пам’ятник жертвам нацизму.

Пропонуємо у навчальних закладах хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих у концтаборах, залучити громадські організації міста до проведення спільних акцій та виховних заходів, переглянути і обговорити документальні відеосюжети:

«БУХЕНВАЛЬД: Деятельность концентрационных лагерей» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=nghUwE5r0Ps;
«Танго смерти» https://www.youtube.com/watch?v=-YwN2JWHq7M;
«Мгновения XX века 1942 – Аушвиц (Освенцим)» https://www.youtube.com/watch?v=4fen1wor5qs та інші.

Методист ММЦ Олена Заставнюк
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: