Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Дитячі навчальні заклади міста Славутич починають тепломодернізацію будівель за ЕСКО-механізмом

Однією з нагальних потреб для більшості українців була і досі залишається потреба у створенні “теплих” умов проживання та перебування, утепленні приміщень, скороченні витрат енергоносіїв та економії коштів на оплату комунальних послуг. Останні кілька років Україна активно шукає нові...

 

Однією з нагальних потреб для більшості українців була і досі залишається потреба у створенні “теплих” умов проживання та перебування, утепленні приміщень, скороченні витрат енергоносіїв та економії коштів на оплату комунальних послуг.

Останні кілька років Україна активно шукає нові фінансові механізми для вирішення цих проблем, впроваджуючи різні проекти, пов’язані з ефективним використанням енергоресурсів.

Досвід 2016-2017 років довів, що для бюджетних установ особливо привабливим з різних точок зору виявився механізм енергосервісних контрактів (ЕСКО-механізм), при використанні якого на початковому етапі взагалі відсутнє використання бюджетних коштів, а покращення умов у приміщеннях та економія коштів на оплату комунальних послуг досягається за рахунок залучення приватних інвестицій.

По цьому шляху пішло багато установ освіти та медицини (зокрема, дитячі навчальні заклади, школи, лікарні). На теперішній час в Системі публічних електронних закупівель “ProZorro” відбулося вже 167 аукціонів, при проведенні яких бюджетні установи мали змогу вибирати компанії, які пропонують найкращі з точки зору строків та ефективності умови енергосервісу.

Так, ще наприкінці січня на сесії Славутицької міської ради (Київська область, м.Славутич) було прийняте рішення про затвердження істотних умов п’яти ЕСКО-договорів між переможцем тендеру компанією “КиївЕСКО” та Управлінням освіти і науки Славутицької міської ради стосовно тепломодернізації дитячих навчальних закладів, підпорядкованих Управлінню:

ДНЗ (ясла-садок) №4 “Марите” компенсуючого (санаторного) типу;
ДНЗ (ясла-садок) № 5 “Джерельце”;
ДНЗ (ясла-садок) № 6 “Крунк” комбінованого типу;
ДНЗ (ясла-садок) комбінованого типу “Центр розвитку дитини”;
дитячий будинок “Центр захисту дітей”.

На сьогодні процес узгодження умов дійшов до свого завершення. 23 лютого начальник Управління освіти Наталія Швець підписала ЕСКО-контракти з компанією “КиївЕСКО”. Починається новий етап співпраці: модернізація існуючого обладнання, встановлення індивідуальних теплових пунктів з регулюванням витрат енергоресурсів в залежності від погодних умов, виконання деяких інших робіт, пов’язаних з тепломодернізацією будівель.

Договори підписані строком на 5,5 років. Економія теплоенергії в дитячих закладах під час дії договорів щороку складатиме від 104,13 до 132,71 Гкал, 25% базового рівня споживання. Загалом за весь строк по всіх об’єктах очікується економія ресурсів у розмірі 2 926,6 Гкал, що становитиме 20,8% базового рівня споживання.

В кінцевому підсумку, у найближчому майбутньому це повинно призвести до давно очікуваного результату: покращенню умов перебування діток та педагогів у приміщеннях навчальних закладів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: