Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Пам’ятай про Крути

Крути, 29 січня 1918 року... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безтурботності. 100 років тому відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі біля 300 студентів. Багато років не згадували про подвиг...

 

Крути, 29 січня 1918 року... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безтурботності. 100 років тому відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі біля 300 студентів. Багато років не згадували про подвиг тих, хто першим згорів на жертовному вогні в ім’я самостійної України.

А день 29 січня, день бою під Крутами, став трагедією української молоді й цілої української суспільності.

До Дня пам’яті героїв Крут 29 січня в Бібліотечно-інформаційному центрі для дітей та юнацтва для учнів 7-го класу була проведена героїко-патріотична година «Крути, Крути… довік не забути». Захід зацікавив відвідувачів. Вони дізналися про те, що цей бій тривав майже п’ять годин поспіль між чотирьохтисячною більшовицькою армією та загоном з київських студентів та бійців Вільного козацтва.

Особливо вразила сучасників подія катування юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і в кількості 27 чоловік були ними страчені. У перебігу військових подій цей бій якогось вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох українців особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами, легендарні подвиги юних вояків передавалися з покоління в покоління, вголос і пошепки. Так було збережено історичну пам’ять, яка проростала крізь репресії та знущання, зуміла вижити у страшні роки тоталітаризму.

Бій під Крутами став символом патріотизму і жертовності в жорстокій боротьбі за нашу єдину незалежну рідну країну − Україну. Збережемо ж історичну пам’ять!

Наталія КОЗЛЕНКО
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: