Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

За якими правилами українці житимуть уже з 1 січня: Зарплати і тарифи, податки і пенсії

З Нового року в Україні починають діяти нові вимоги, розцінки, грошові нарахування і правила. Частина змін змусить українців розщедритись, але деякі все ж порадують. Потенційні нововведення, відстрочили, наприклад ввезення в Україну автомобілів стандарту Євро-6, введення пені за борги по комуналці.

 
З Нового року в Україні починають діяти нові вимоги, розцінки, грошові нарахування і правила. Частина змін змусить українців розщедритись, але деякі все ж порадують. Потенційні нововведення, відстрочили, наприклад ввезення в Україну автомобілів стандарту Євро-6, введення пені за борги по комуналці.

Зате інші просто чекають свого часу, і до Нового року їх ще можуть запустити. Наприклад, на підписі у президента лежить пакет законодавчих змін про медреформу, який повинен внести принципові зміни в життя кожного українця.

Грошове забезпечення військовослужбовців

30 серпня Кабмін прийняв постанову №704, яка підвищує грошове утримання військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та інших осіб. Уряд прив'язав посадові оклади до прожиткового мінімуму. Відповідно, коли буде змінюватися цей показник, забезпечення армійців теж повинні переглядати. В середньому оклади повинні вирости в 4,5 рази.

На жаль Верховна Рада ще не отримала законопроект про військові пенсії, які Кабмін повинен був надіслати до парламенту до 1 листопада 2017 року. Але документ вже готовий, тепер його повинна розглянути Рада з нацбезпеки і оборони, а потім його відправлять до сесійної зали. Проте прем'єр-міністр Володимир Гройсман і міністр соцполітики Андрій Рева пообіцяли, що військові пенсії, коли б не прийняли закон, перерахують з 1 січня 2018 р

Підвищення страхового стажу

Основні норми оновленого пенсійного законодавства вступили в силу з 1 жовтня 2017 року. Завдяки їм деяким пенсіонерам підвищили пенсію. Але непопулярна норма нового закону вступає в силу з 1 січня 2018 г. З цієї дати право вийти на пенсію в 60 років отримують ті люди, у яких є 25 років страхового стажу. Якщо стаж становить від 15 до 25 років, тоді на пенсію зможуть виходити 63-річні українці.

Тобто за рахунок підвищення страхового стажу починається і підвищення віку виходу на пенсію, хоча формально віковий поріг залишили колишнім – 60 років. Воно відбуватиметься поетапно, з 2018 до 2028 рр., Поки вимоги до страхового стажу не досягнуть 35 років.

Зарплати вчителям


У держбюджеті на 2018 р закладено підвищення зарплат вчителям в середньому на чверть. Їх повинні перерахувати в зв'язку з просуванням на один розряд по тарифній сітці і введенням обов'язкової надбавки для престижності: на 20% для всіх без винятку і на 30% для кращих викладачів.

Прем'єр-міністр підтвердив, що кошти на це є. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич також уточнювала, що надбавку передбачили в рамках освітньої субвенції з держказни.

Обмеження швидкості

З Нового року в населених пунктах буде обмежений швидкісний режим. Поки що він встановлений на рівні 60 км / год, але з 1 січня складе 50 км / год. Однак в правилах дорожнього руху є і застереження. У нічний час (з 23.00 до 6.00) як і раніше можна буде їздити зі швидкістю 60 км / ч.

Розмитнення автомобілів

Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу і ввела пільговий режим імпорту електромобілів. З 1 січня по 31 грудня 2018 р нові та вживані електрокари в країну можна ввозити без сплати акцизу і податку на додану вартість. Це дозволить знизити ціни на 20% після скасування ПДВ. Йдеться про ціни в іноземній валюті. Служби таксі, які використовують такі авто, і компанії, які здають їх в оренду, теж звільнили від сплати цього податку.

З 1 січня 2018 року починають знижуватися ставки ввізного мита на європейські автомобілі. Протягом 7-10 років, за умовами Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною, їх опустять до нуля.

Ввізне мито для бензинових автомобілів (від митної вартості) в 2018 р .:

– об'єм двигуна до 1 тис. Куб. см – 6,3%;

– від 1 до 1,5 тис. Куб. см – 7,3%

– від 1,5 тис. Куб. см – 5%.

Ввізне мито для дизельних автомобілів:

– об'єм двигуна до 2,5 тис. Куб. см – 7,3%;

– об'єм двигуна від 2,5 тис. Куб. см – 6,3%.

Акцизи на тютюн і посилки з-за кордону


Депутати схвалили зміни до Податкового кодексу і в 2018 р в Україні істотно подорожчають сигарети. Акцизи виростуть з 445 до 577,98 грн за тисячу штук. Підвищення ставки позначиться і на роздрібній ціні сигарет – вони подорожчають на 2-7 гривень, в залежності від марки і виробника.

Є деякі різночитання зі ще однією нормою, яку схвалили нардепи. Йдеться про обмеження кількості безмитних посилок з-за кордону. Його пропонують обмежити трьома в місяць в одні руки і кожна з них на суму не більше 150 євро. У законопроекті, де присутня ця норма, зазначено, що зміни до податкового кодексу повинні збільшити надходження до держбюджету-2018 г. Але експерти кажуть, що подібні зміни повинні вносити не пізніш як за півроку до початку нового бюджетного періоду. А їх прийняли в грудні, тобто менше ніж за місяць перед новим бюджетним періодом. Виходить, є ймовірність, що вони запрацюють уже в 2019 році. Втім, прийняті ВР зміни президент ще не підписав.

Реформа ЖКГ

Ряд норм нового закону про ЖКГ відстрочили до 1 січня 2019 року. Зокрема, це стосується пені за борги, переукладання договорів з керуючими компаніями замість ЖЕКів, монетизації субсидій і атестації керівників багатоквартирних будинків.

Зате частина нововведень запрацює з 10 червня 2018 року, тобто через півроку після вступу документа в силу. Серед іншого, облік тепла, гарячої та холодної води будуть вести по загальнобудинкових лічильників, облік електроенергії і газу – за індивідуальними. До цього часу слід укласти договір з надання виконавцями ЖКП за кожним видом. Вводиться поняття абонплати за опалення, воду, утримання і ремонт будинків.

Сортування сміття

Верховна Рада внесла зміни до закону "Про відходи" та зобов'язала, починаючи з 2018 року, сортувати сміття за видами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик, папір. За задумом, у дворах повинні стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, сортувати його повинні самі українці. Після того як відходи потрапляють в баки, їх або утилізують, або відправлять на переробку. Ці зміни були зобов'язанням України, передбаченим угодою про асоціацію з ЄС.

За поховання неперероблених відходів передбачена нова сітка штрафів: для громадян – 20-80 неоподатковуваних податком мінімумів (340 – 1360 грн).

Біометричний контроль іноземців

З 1 січня запрацює система фіксації біометричних даних іноземців, які приїжджають в Україну. Рішення про новий режим перетину кордону прийняв РНБО і схвалив президент, а 21 грудня систему презентувала Держприкордонслужба.

Йдеться про громадян тих держав, які входять до складеного Кабміном список країн міграційного ризику. Всього їх кілька десятків, туди також включена і Росія. На пропускному пункті особистість будуть ідентифікувати за відбитками пальців правої руки, паспорти будуть перевіряти по базах Інтерполу, місце перебування в Україні фіксуватимуть в системі.




Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: