Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

“На комуналку чи ліки”:Вклади Ощадбанку СРСР “повернуть” українцям. Як це відбуватиметься

У Верховній Раді знову пропонують проіндексувати заморожені виплати українцям по внесках в Ощадбанку СРСР і направити їх на оплату комуналки і ліків, тому що видати їх "живими" грошима коштів немає. Сумарно Україна винна своїм громадянам близько 107 млрд грн за цими вкладами.

 
У Верховній Раді знову пропонують проіндексувати заморожені виплати українцям по внесках в Ощадбанку СРСР і направити їх на оплату комуналки і ліків, тому що видати їх "живими" грошима коштів немає.

Сумарно Україна винна своїм громадянам близько 107 млрд грн за цими вкладами.

Відповідний законопроект №7349 від 30 листопада 2017 пропонує встановити новий механізм компенсації – в формі списання з рахунку власника, пише UBR.

Виплати пропонують направити на такі цілі:

погашення заборгованості з оплати комунальних послуг;
оплати отриманих медичних послуг, придбання ліків в державних і комунальних аптеках;
оплати навчання дітей і онуків в ПТУ та ВНЗ;
покупку негазових / неелектричних котлів, придбання енергоефективного обладнання / матеріалів для утеплення будинків.

Також пропонується провести індексацію коштів, що підлягають компенсації.

У той же час в документі не вказується, звідки взяти гроші на ці виплати.


Схожу пропозицію вносили в парламент в минулому році, але тоді проект №4946 розкритикували в антикорупційному комітеті Ради. Там пояснили, що ініціатива обмежує права громадян в частині вільного розпорядження коштами.

Загальний обсяг вкладів, що підлягають компенсації, оцінюється в 130 млрд грн. В останній раз виплати боргів Ощадбанку СРСР в Україні здійснювалися в 2012 році. Тоді Ощадбанк виплатив 5,3 млн вкладникам та їхнім спадкоємцям близько 4,5 млрд грн. Всього ж українцям компенсували порядку 15,2 млрд грн.

У липні минулого року міністр фінансів Олександр Данилюк в ефірі "Еспресо.TV" заявляв, що в найближчі роки уряд не зможе проводити такі виплати через дефіцит коштів.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: