Завантаження ...

До питання пенсійної реформи

Почувши виступ президента України на одному з центральних каналів про особливості прийнятої пенсійної реформи, редакція вирішила, йдучи назустріч читачам, зустрітися з начальником управління Пенсійного фонду України в місті Славутич Київської області Надією Михайлівною БАГЛАЙ

 
Почувши виступ президента України на одному з центральних каналів про особливості прийнятої пенсійної реформи, редакція вирішила, йдучи назустріч читачам, зустрітися з начальником управління Пенсійного фонду України в місті Славутич Київської області Надією Михайлівною БАГЛАЙ та озвучити їй декілька запитань.

– Надія Михайлівна, Президент України Петро Порошенко наголосив, що остання пенсійна реформа та ухваленний Верховную Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчіх актів України щодо підвищення пенсій» відрізняється від попередніх реформ. У чому полягають зміни?

– Дійсно, Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу, реалізувавши наймаштабніший проект уряду в сфері пенсійнного забезпечення за часи незалежності України. Важливою складовою частиною ії є обов’язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої заробітної плати, з якої сплачуються внески. І це буде діяти постійно із зростанням заробітної плати. Уряд вже с 1 жовтня 2017 року запропонував перерахувати раніше призначені пенсії, розмір яких розраховується згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. Новим законом передбачається: вдосконалення солідарної системи пенсійного страхування; звільнення ії від невластивих виплат; диференціювання розміру пенсій залежно від набутого страхового стажу та отримуваного заробітку; запровадження єдиних підходів до обчислення пенсій.

– А що ще передбачено новим Законом?

– Новий закон також передбачає: поновити виплати пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі (з урахуванням максимального розміру пенсій), зменшити величину оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1,0, запровадити новий порядок виходу на пенсію, змінити порядок визначення мінімального розміру пенсії. Це далеко не всі запропоновані рішення. Я хочу повернутися до питання осучаснення пенсій. Зараз розміри пенсій в залежності від року призначення відрізняються більше ніж у три рази. Чому це так відбуваєтся? Тому що пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. З 2012 року, коли відбувалось останне «осучаснення» пенсій, середня заробітна плата зросла в більш ніж у три рази (з 1197,91 до 3764,4 грн). У результаті 2/3 пенсій в Україні навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму. Перерахунок пенсій, який запропонував уряд, ліквідує цей дисбаланс.

– Надія Михайлівна, а що ви ще можите виділити в новому законі такого, на що можуть звернути увагу жителі міста?

– Перш за все, з 1 жовтня 2017 року проведено перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який зараз збільшився на 79 гривен і становить 1452 гривні.

Слід зауважити, що практично всі умови пільгового пенсійного забезпечення збережено. Зокрема, залишено право на зниження пенсійного віку для осіб, які мають пільговий стаж (Списки №1 та №2 тощо) та деяких інших категорій осіб, а також для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілих. Збережено право на призначення пенсій за вислугу років у майбутньому особам, які вже набули таке право станом на 01.10.2017 р.

За інформацією уряду, 9 мільйонів пенсіонерів Україні із жовтня отримуватимуть значно більшу пенсію. Серед них також і пенсіонери Славутича. Славутичани можуть звертатись до управління Пенсійного фонду України в місті Славутич щодня, ми готові надати роз’яснення щодо основних положень нового закону.

Микола БЕРІЗКИН
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия