Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Рада прийняла в першому читанні медичну реформу Супрун

Проект ключового закону реформи передбачає повну або часткову оплату державою медичних послуг з державного гарантованого пакету. У Верховній Раді лише з другої спроби змогли почати розгляд проекту закону, передбаченого в плані медичної реформи. За законопроект про державні фінансові...

 
Проект ключового закону реформи передбачає повну або часткову оплату державою медичних послуг з державного гарантованого пакету

У Верховній Раді лише з другої спроби змогли почати розгляд проекту закону, передбаченого в плані медичної реформи. За законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів №6327 в першому читанні спочатку проголосували 224 депутати з 226 необхідних, проте з другої спроби вдалося зібрати 227 голосів. Про це із залу засідань передає кореспондент LIGA.net.

Перед голосуванням в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що міністерство підтримує пропозицію голови парламентського комітету з питань соцполітики Людмили Денисової з приводу коригування статті про спільну оплату, а також пропозиції депутатів включити в гарантовані послуги медобслуговування дітей до 14 років і обслуговування при пологах.

У пропонованому для прийняття документі передбачено, що держава гарантує повну або часткову оплату медпослуг, зазначених в державному гарантованому пакеті.

В рамках цього пакету гарантується оплата за рахунок держбюджету послуг і ліків, пов'язаних з наданням екстреної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та паліативної допомоги.

Повна оплата з бюджету гарантується при наданні екстреного, первинного та паліативного варіантів допомоги.

Перелік послуг і ліків, які оплачуються з бюджету, буде вказано в деталізованому описі.

Передбачено створення спеціального центрального органу виконавчої влади, який займеться організацією фінансування послуг. При ньому повинна бути створена Рада пацієнтського контролю.

За послуги планується встановити тарифи покриття і тарифи спільної оплати. Тариф покриття буде оплачуватися за рахунок бюджету в частині медичної допомоги. Інші медичні послуги і ліки за цим тарифом оплачуються повністю або частково - відповідно до деталізованого опису.

Тариф спільної оплати погашається пацієнтом за рахунок своїх коштів, медстраховки і інших джерел, не заборонених законом. Цей тариф застосовується, коли йдеться про послуги і ліки, які оплачуються з бюджету не в повному обсязі.

Обидва тарифи сплачуються постачальникам послуг і ліків. При застосуванні тарифу спільної оплати заборонено вимагати від пацієнта додаткову оплату за послуги і ліки в рамках гарантованого пакету.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: