Завантаження ...

Деякі актуальні питання щодо житлових субсидій

Cубсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону (опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня, неопалювальний – з 1 травня по 30 вересня), але не більш ніж на 12 місяців.

 
1. На який період призначається субсидія і коли необхідно звертатись за її продовженням?

– Cубсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону (опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня, неопалювальний – з 1 травня по 30 вересня), але не більш ніж на 12 місяців. Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення). Якщо розмір субсидії протягом опалювального сезону дорівнював 0,00 грн, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на наступний період на підставі звернення громадянина.

2. В яких випадках потрібно звертатись до управління соціального захисту населення для перерахунку субсидії?


– Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця проінформувати управління соціального захисту населення у випадках, якщо відбулася зміна в складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівля товарів або оплату послуг, що перевищує 50 тис. грн.

3. У квартирі фактично проживає дві людини, а зареєстровано п’ять чоловік (дві людини мешкають за кордоном, один мобілізований). При оформленні субсидії вимагають відповідні довідки. Що робити?

– Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень районних держадміністрацій та виконавчих органів міських рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих, зокрема довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку). Таким чином, у декларації має бути зазначено інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а в заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг). За відсутності засобів обліку комунальних послуг питання щодо нарахування плати на фактично проживаючих осіб необхідно вирішувати з організаціями, що надають споживачеві вказані послуги, шляхом зняття нарахувань з особи, яка відсутня тривалий час. При цьому звертаємо увагу, що до сукупного доходу при розрахунку субсидії не враховується грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях.

 

4. Чи потрібно при повторному зверненні подавати документи на розгляд комісії?

– У разі відсутності змін розрахунок субсидії на наступний період здійснюється управлінням соціального захисту населення без повторного прийняття рішення.

5. Чи будуть надаватися пільги при одержанні субсидії?

– З 1 травня 2016 р. призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), в період її отримання не нараховуються.

6. За який період беруться доходи при наданні житлової субсидії?

– Субсидія на житлово-комунальні послуги призначається, виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб. Якщо субсидія призначається у I кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначається за перші три квартали попереднього року, в інших випадках – за попередній календарний рік.

7. Які особливості при нарахуванні субсидії для непрацюючих осіб?

– Для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і проживають разом із батьками чи іншими членами родини; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

– Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II груп внаслідок психічного розладу, допомоги з безробіття) і мають право на отримання субсидії, в тому числі на підставі рішень комісій, під час визначення сукупного доходу осіб, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

– Для студентів, які мають батьків і зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі та навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку в територіальних органах Державної служби зайнятості як безробітні й не одержують допомогу з безробіття, середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

8. Які особливості при нарахуванні субсидії для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку?

– Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму; для фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку другої групи, – трьох розмірів прожиткового мінімуму; для фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку третьої групи, – чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

9. Я зареєстрований у квартирі один, але проживаю в ній із сім’єю. У такому разі в заяві на субсидію мені вказувати усіх членів сім'ї чи тільки себе?

– Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Тому при заповненні декларації слід надавати відомості про зареєстрованих осіб.

10. Чи можна оформити субсидію на житлове приміщення, де людина не зареєстрована, а лише є її власником і проживає там?

– Субсидія призначається одному з членів домогосподарства за місцем реєстрації, або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла і на яку відкрито особові рахунки зі сплати житлово-комунальних послуг.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия