Завантаження ...

У Білорусі на забрудненій ЧАЕС землі збудували найбільшу в країні сонячну електростанцію

Компанія Velcom побудувала найбільшу в Білорусі сонячну електростанцію розміром з 60 футбольних полів і потужністю, якої вистачить на включення всієї вечірньої підсвітки Мінська. Проект реалізований неподалік від Брагіна і служить прикладом альтернативного освоєння постраждалих...



Компанія Velcom побудувала найбільшу в Білорусі сонячну електростанцію розміром з 60 футбольних полів і потужністю, якої вистачить на включення всієї вечірньої підсвітки Мінська. Проект реалізований неподалік від Брагіна і служить прикладом альтернативного освоєння постраждалих від чорнобильської катастрофи територій, пише Telegraf.by.


Обсяг інвестицій, вкладених в проект, склав 24 млн. євро. Для компанії Velcom це і довгостроковий проект на перспективному ринку, і внесок в збереження екології. Сонячна електростанція підвищить енергетичну безпеку країни, знизивши її залежність від вуглеводневої сировини. Як раніше повідомляв Ecotown, одна година роботи парку дозволить Білорусі заощадити близько 7 тис. кубометрів природного газу.


Сонячну електростанцію в Брагіні побудували достроково. Проект реалізували на чотири місяці раніше, ніж було передбачено інвестиційним договором. Поспішали невипадково – щоб електростанція «застала» якомога більше сонячних літніх днів. Цього літа відбувся пробний пуск сонячного парку, і електростанцію взяли в експлуатацію.


Сонячний парк Velcom став найбільшим в країні, причому як за розмірами, так і за потужністю. Електростанція займає площу понад 41 га, а її номінальна потужність досягає рекордних для білоруських геліоустановок 18,48 МВт. Жоден інший об’єкт, що працює в країні від сонця, не володіє такими характеристиками.


Парк складається з 85 тис. cонячних панелей, які перетворюють сонячне випромінювання в електроенергію постійного струму. Після цього вона надходить в 617 інверторів з напругою 0,4 кВ, які перетворять її в змінний струм. За допомогою 10 трансформаторних підстанцій напруга підвищують до 20 кВ. У свою чергу потужний трансформатор доводить його до 110 кВ – рівня, який необхідний для передачі електроенергії в єдину мережу.

Щоб зв’язати між собою всі панелі і обладнання, в сонячному парку прокладено понад 730 км кабелів, що укупі перевищує відстань від Мінська до Москви. Компанія Velcom також побудувала високовольтну лінію електропередачі протяжністю 4,5 км з 22 опорами і трансформатором. Це дозволило з’єднати сонячну електростанцію з підстанцією «Брагін». При будівництві сонячного парку і повітряної лінії 110 кВ були використані сучасні матеріали та обладнання іноземних і білоруських виробників.

Сонячний парк повинен вдихнути життя в території, постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС і стати прикладом того, як забруднені землі можуть бути використані в комерційній діяльності і приносити користь місцевій економіці. До експлуатаційного обслуговування парку будуть залучатися місцеві підрядні організації.

«Будівництво сонячного парку в Брагіні – важливий проект не тільки для Velcom, але і для країни в цілому. Республіка не тільки стає енергетично більш незалежною, але і отримує можливість знизити збиток, що наноситься екології, – відзначили в Velcom. – Важливо і те, що завдяки проекту відбувається відродження територій, які постраждали від чорнобильської катастрофи і зараз вважаються малопридатними для ведення бізнесу. Приклад парку доводить, що і в таких регіонах можна втілювати в життя унікальні проекти».



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия