Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Я не побачила, щоб 55 мільярдів гривень дійшли до війська, — Сироїд

Оксана Сироїд: Не запровадивши воєнного стану, не назвавши війну війною, Україна сьогодні опинилася в ситуації, коли ми є єдиними винними у конфлікті, бо ніхто не названий. Сторонами конфлікту сьогодні відповідно до Мінських домовленостей є Україна і дві невизнаних ніким квазіреспубліки...

 
Парламентська група повернулася із зони АТО, де перевіряла, куди пішли виділені на армію кошти
Оксана Сироїд, заступниця Голови Верховної Ради, розповідає про поїздку на Донбас.


Оксана Сироїд:
Не запровадивши воєнного стану, не назвавши війну війною, Україна сьогодні опинилася в ситуації, коли ми є єдиними винними у конфлікті, бо ніхто не названий. Сторонами конфлікту сьогодні відповідно до Мінських домовленостей є Україна і дві невизнаних ніким квазіреспубліки, які фактично є окупованими російськими військами.

Для того, щоби цю ситуацію виправити, щоб відповідальність поніс окупант, для того, щоб зрозуміти, що робити з людьми, щоб припинити контрабанду, щоб посилити нашу позицію на міжнародній арені, Україна повинна визнати реальність.

Наталя Соколенко: Верховна Рада ухвалила ж постанову, в якій визнала Росію країною-агресором. Щоправда, там не було наслідків. Чому?

Оксана Сироїд: Тому що постанова не є юридичним документом, вона не має за собою ніяких юридичних наслідків. Це просто заява.

Наталя Соколенко: Треба було спалити мости? І заодно липецьку фабрику, як ви сказали в ефірі одного з телеканалів?

Оксана Сироїд: Тут також логіка дуже проста. Немає жодної міжнародної зустрічі, де будь-які питання, які стосуються безпеки України, не закінчуються липецькою фабрикою. Ти починаєш говорити людям про необхідність збереження санкцій, а тобі відповідають, що президент має бізнес на території країни-агресора. Я поїхала на передову. І хлопці про це говорять.

Липецька фабрика і Дебальцево — дві речі, які демотивують хлопців залишатися на контракт в армії.
Ідеться не про фабрику, а про образ, який сьогодні символизує нашу вразливість.

Андрій Куликов: Які є способи змусити або переконати власника позбавитися фабрики?

Оксана Сироїд: Я думаю, що зараз настав той час, коли ситуація довкола України погіршується. Ми є дуже зручною жертвою, слабкою. Ця ситуація є доволі драматичною, але її можна виправити, якщо визнати свої слабкості. Бізнес на території держави-агресора робить всю державу вразливою. Треба вирішити це питання.

Андрій Куликов: Які ваші враження від поїздки на фронт?


Оксана Сироїд: Двоякі, що не дивно. Я завжди переживала, що ніхто не опікується тим, щоби цих людей орієнтувати, але ці хлопці написали книгу навчального патріотизму для солдатів. Те, як командири мотивуються и мотивують, — це величезне досягнення. У них є чітке розуміння ворога.
Є проблеми і з формою, і з озброєнням.
Не приведи Боже, якщо буде підписано амністію. Це величезна загроза. Під амністію підпадуть всі, проти кого воювали наші командири. Якщо не буде періоду примирення, буде помста.

Наталя Соколенко: Ви спілкувалися з мирним населенням?

Оксана Сироїд: У нас не було нагоди багато спілкуватися з мирним населенням. Для цього ми хочемо зробити окремий проект.
Ми були переважно в місцях біля ЗСУ, то там є або повна ізоляція, або люди співіснують з військовими.

Наталя Соколенко: Що ви думаєте про залізничне пасажирське сполучення з непідконтрольними України територіями?

Оксана Сироїд: Я вважаю, що ми не можемо в це бавитися. Росія усвідомлює, що не має достатньо грошей для утримання окупованих територій. План «Б» — це економічна інтеграція в Україну нашим коштом. Я проти цього, поки там перебувають нога російського солдата і зброя.

Андрій Куликов: Багато хто з нас проти того, щоб прощати тим, хто на тому боці. А чи потрібно прощати тим, хто на цьому боці?

Оксана Сироїд: Для мене, як напевно, і для українських військових, обидві сторони — це Україна і Росія. Я вважаю людей, які проживають на окупованій території, колаборантами, вимушеними або свідомими. Таке життя, люди мають працювати. Я хочу миритися з тими людьми, але не хочу миритися з Росією.
Те, як сьогодні прописана амністія, — це примирення з Росією на російських умовах. Сьогодні ми там маємо російську ідеологію, російську агентуру. Це її є намір амністувати. Хто з пересічних жителів Донецька чи Луганська має шанс отримати повноваження і владу?

Наталя Соколенко: Чи скаржилися бійці на якість озброєння?


Оксана Сироїд: Військові — не ті люди, котрі скаржаться. Вони ставлять риторичні запитання. Один з комбатів запитав, як має дати лад з технікою, якщо є всього дві пари однакових машин. Там досі використовуються «Максими». Я як депутат голосую, щоб виділити 55 мільярдів на армію, і хочу побачити, що за ці гроші купили. Я приїхала з величезною кількістю запитань до міноборони, бо я не побачила, як ті гроші дійшли до солдат.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: