Завантаження ...

Славутицькі школярі взяли участь у профорієнтаційному заході - "День кар’єри"

21 лютого у актовій залі 3 школи відбувся профорієнтаційний захід, традиційна так звана ярмарка професій. Для учнів 9-11 класів які планують вступити в професійно технічні училища. Цього року організатори змінили формат заходу та назву. А від так на «Дні кар’єри» можна було не лише ознайомитися з спеціальностями які пропонують навчальні заклади, а й поближче познайомитися з процессом роботи представлених на заході професій.

 21 лютого у актовій залі 3 школи відбувся профорієнтаційний захід, традиційна так звана ярмарка професій. Для учнів 9-11 класів які планують вступити в професійно технічні училища.

 

 Цього року організатори змінили формат заходу та назву. А від так на «Дні кар’єри» можна було не лише ознайомитися з спеціальностями які пропонують навчальні заклади, а й поближче познайомитися з процессом роботи представлених на заході професій. Планувалися тако ж своєрідні майстер-класси, та про це згодом.

 На заході була присутня директор центру зайнятості Валентина Надточій, яка звернула увагу майбутніх студентів на те, що на разі для роботодавця не стільки важливий ступінь освіти, як навички та вміння здобуті в процесі навчання. Також пані Валентина наголосила, що старшокласникам при виборі майбутньої професії слід зважати на її актуальність та затребуваність на рику праці. Адже на разі не вистачає саме працівників робітничих професій.

Познайомити з переліком професій своїх навчальних закладів приїхали представники Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування та Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту. Перелік професій досить обширний, тут є вибір як для дівчат, так і для хлопців.

До прикладу в Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування, можна оволодіти професією перукаря, стиліста, візажиста, закрійника, кравця, флориста, адміністратора чи агента з організації туризму. Досить цікавою була й презентація цих професій від учнів училища, які підготували майстер-клас із зачісок, пошили для презентації сукню трансформ ер, ба навіть більше, влаштували дефіле у вбранні з колекцій одягу, пошитого власноруч студентами училища.

 

Крім того представники педагогічного складу навчального закладу перелічили переваги освіти в училищі, серед яких надання гуртожитку, стипендія та безкоштовна форма навчання. До слова всі професії які можна здобути в Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування, дають можливість не лише не погано заробити, а й відкрити власну справу. Крім того попит на послуги професіоналів індустрії краси завжди є актуальним. Крім того закінчивши навчання, можна продовжити опановувати професію в вищих навчальних закладах, при цьому без здачі зно.

Ну і якщо перукарі та візажисти, більш жіночі професії, хоча є приклади знаменитих стилістів та гуру зачісок і серед чоловіків, то для потенційних студентів хлопців більш доречними були б професії презентовані Чернігівських професійного ліцею залізничного транспорту. Де серед переліку професій сантехнік, зварювальник, маляр-штукатур, помічник  машиністу.  До переліку переваг окрім гуртожитку, безкоштовного навчання, стипендії, та подальшого навчання у виші тут додається, ще й можливість подальшого працевлаштування, кар’єрний ріст та цікаве й бурхливе студентське життя, яке гарантувала представниця ліцею. Вона зауважили що директор їх навчального закладу, колишній випускник, якому лише 32 роки і який залюбки організовує спортивні змагання, культурні заходи і навіть може зіграти на гітарі.

Крім того, вона звернула увагу, що попит на професії, презентовані ними зростає, і не лише в Україні. Тож Швейцарія, навіть фінансує їх навчальний заклад, аби ті готували для них сантехніків, яких так не вистачає в сусідній державі.

 

Після презентації планувалися майстер-класси, до яких обидва навчальні заклади готувались. Привезли необхідні матеріали, спеціальні засоби, макети, дидактичні матеріали та нажаль а ні вишивка стрічками, а ні штукатурка, яку так старанно наносив учень професійного ліцею, а ні ліхтарики, макети потягів, ні відшите власноруч вбрання не зацікавили вибагливу славутицьку молодь. І одразу ж після презентації вони просто пішли.

На запитання чи був цікавим та корисним для них захід, відповідають, що планують вступати у виші,  а запропоновані професії для них не актуальні.

 

Ото ж підсумовуючи результати заходу можемо із сумом сказати, що всі старання виявилися марними. І справа не в організації, до якої так готувалися гості та ініціатори профорієнтовного заходу, скоріше справа в самих старшокласниках, які або планують вступати у виші, і тому їм це не цікаво,  або ж обирають для себе інші професії.  І те і інше не так вже й погано, хоча якщо глибше замислитися, то з кожним роком кількість студентів які обрали для себе робітничі професії все нижче, і з такими темпами тенденція на ринку праці що до попиту на працівників сфери обслуговування зростатиме все більше, а разом з тим нам буде важче знайти гарного перукаря, сантехніка, швачку чи електромонтера.


tomila_dm@i.ua - Томіла Дмитрюк

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия