Завантаження ...

Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки

11 лютого у Соціально-психологічному центрі м. Славутич відбувся майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Захід проходив в рамках проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів та їхніх сімей», який впроваджується Міжнародною організацією з міграції за фінансування Європейського Союзу.Лялька-мотанка –це українська...

 

11 лютого у Соціально-психологічному центрі м. Славутич відбувся майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Захід проходив в рамках проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів та їхніх сімей», який впроваджується Міжнародною організацією з міграції за фінансування Європейського Союзу.

Лялька-мотанка –це українська народна лялька та оберіг, який роблять на щасливу долю і здоров’я.

Для створення ляльки-мотанки наші пращури використовували підручний матеріал. Все, що траплялося в домі з текстилю і було не потрібне йшло в діло: шматки старої сорочки, постелі, старий одяг, який залишився з діда-прадіда, стрічки, намисто, або ж сухі квіти, ягоди, тощо. Назва ляльки-мотанки походить від її способу виготовлення (від укр. мотати). Цікаво, що для створення такої ляльки не можна було використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети. Тканину рвали руками на маленькі клаптики, а потім змотували їх нитками.
 

 

Українська лялька-мотанка повинна мати обов'язкові елементи одягу, у яких є певне значення. Спідниця символізує землю, сорочка - позначає три часи: минулий, теперішній та майбутній; обов'язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Головний убір - очіпок, стрічка чи хустка - символізує зв'язок із небом.
 

 

Присутні із задоволенням працювали над створенням оберегу. Ляльки вийшли цікавими та неординарними.
 




 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия