Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Історія одного експонату.

Працівники Краєзнавчого музею намагаються постійно поповнювати експозиції новими надходженнями, що можуть зацікавити наших відвідувачів. Чимало людей, які приходять до нашого музею і споглядають наші експонати, згадують своє дитинство, свою молодість, і звичайно, нас це дуже тішить і надихає.

 
Працівники Краєзнавчого музею намагаються постійно поповнювати експозиції новими надходженнями, що можуть зацікавити наших відвідувачів. Чимало людей, які приходять до нашого музею і споглядають наші експонати, згадують своє дитинство, свою молодість, і звичайно, нас це дуже тішить і надихає. Для молодого покоління деякі музейні предмети – це вже історія і вони бачать їх вперше, але підростаюче покоління цікавиться…

«Час раніше був інший, веселий…». Так говорять люди 60-х років. Можливо, це насправді так. Дійсно, деякі експонати викликають усмішку. Так, наприклад, чудернацький пристрій, який являє собою посудину у вигляді бутилі розширеної форми з воронкоподібним вдавленим всередину дном, маючим отвір. Що це? Це - мухоловка. Мухоловка стоїть на трьох ніжках висотою приблизно 2 см. Між поверхнею предмета (стола, стільчика і т. п.), на якому стоїть мухоловка, лишається щілина. В мухоловку наливають мильну воду або лужний розчин попелу, зверху отвір мухоловки щільно закривається пробкою.

Знизу ставиться блюдце, в яке розміщають приманку. Існувало багато варіантів для приманки: сироватка, натуральний хлібний квас зі шматочками житнього хлібу, кисле молоко з хлібом, патока, яка почала бродити… Запах приманки привертає увагу мух, вони летять на нього і підлазять під мухоловку. Від приманки мухи летять угору на світло – натрапляють на внутрішні стінки пристрою, не утримуються на них і падають на дно в мильну воду і гинуть. Очищують мухоловку через верхній отвір. Необхідно було щоденно слідкувати за чистотою мухоловки та заміною приманки.

Ось такий, незаслужено забутий, практичний предмет старовинного інтер’єру з’явився в нашому музеї.
Про всі експонати неможливо розповісти, емоції передати ще важче. Тому вкотре запрошуємо всіх бажаючих перенестися в часі, поностальгувати, відкрити щось нове для себе у Краєзнавчому музеї м. Славутича і Чорнобильської АЕС.


Павленко В.В.
Молодший науковий співробітник
Краєзнавчого музею м. Славутича
і Чорнобильської АЕС .


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: