Завантаження ...

«Починаю з понеділка»: поради психолога для тих, хто ніяк не може розпочати нове життя

Як часто ми вживаємо або чуємо від інших вислів «починаю з понеділка»? Перший день тижня чомусь має магічне значення, особливо для тих, хто регулярно планує щось змінити в своєму житті. Планує, намагається і дуже щиро обіцяє зробити це, але… На жаль, найчастіше все залишається...

 


Як часто ми вживаємо або чуємо від інших вислів «починаю з понеділка»? Перший день тижня чомусь має магічне значення, особливо для тих, хто регулярно планує щось змінити в своєму житті. Планує, намагається і дуже щиро обіцяє зробити це, але… На жаль, найчастіше все залишається, як і було, і навіть чарівний понеділок не допомагає покращити ситуацію. І справа тут не в тому чи іншому дні календаря, а в наших помилках, які ми регулярно робимо, плануючи нове життя.


Обіцянку стати кращими вже з наступного понеділка ми даємо собі регулярно, і це начебто непогано. Погано те, що відкладаючи зміни на майбутнє і дозволяючи собі ще трішки пожити колишнім зручним життям, ми занадто розслаблюємось. А потім знаходимо безліч важливих відмовок і причин відкласти все до наступного початку тижня, місяця чи року! Як цього уникнути? В цьому ми вам допоможемо!

1. Живемо сьогодні. Є такі вислови: «Хто живе минулим – не має майбутнього» та «Хто живе лише майбутнім – не відчуває сьогодення». Вміння взяти урок із минулого та перегорнути сторінку дозволяє жити тепер, але з планами на майбутнє, наближує нас до здійснення бажань. Адже ми не лише прагнемо, а уже живемо і робимо кроки в напрямку мрій!

2. Не розповідайте про свої наміри. Похвалитися, звичайно, хочеться − не кожного ж дня ви починаєте, нарешті, худнути, шукати нову роботу чи активно бігати зранку. Але розповідаючи всім про тверді наміри змінитися вже з найближчого понеділка, ви розпилюєте внутрішню зосередженість. Іншими словами, сили, які повинні витрачатися на досягнення результату, ви витрачаєте на чисельні сповіщення. Спробуйте трішки зачекати і розповісти про своє нове життя вже по факту: «Я вже два місяці не їм солодкого!»

3. Опановуйте емоції. Дуже часто ми вирішуємо змінитися під впливом емоцій, та ще й негативних. Наприклад, якщо продавець у магазині сказав, що вам потрібна сукня дуже великого розміру, ви тут же вирішуєте терміново схуднути. Даєте собі урочисту обіцянку боротися із зайвими кілограмами, але вже через годину, насолоджуючись смачним висококалорійним тістечком, думаєте, що не так ви вже й погано виглядаєте. Тому запам’ятайте: не варто давати собі обіцянки у розпалі емоцій, а нове життя краще розпочинати з позитиву.

4. Останній раз! Багатьом важко уявити своє життя без звичної сигарети чи цукерки до кави. Ви говорите собі: «Я роблю це востаннє, а з понеділка все зміниться», але насправді все залишається так само. Тому не варто казати собі «більше ніколи», краще сформулюйте завдання «всього на один місяць». А далі самі побачите, що та зайва цукерка вам більше й не потрібна, а після ранкового бігу ви почуваєтеся набагато краще!

5. Страх нового. В кожному з нас живе і консерватор, і новатор, тому конфлікту між цими частинами внутрішнього «я» не уникнути. Не варто боятися змін, особливо якщо вони спрямовані на досягнення хорошої мети. Ризикніть і налаштуйтеся на перемогу над самим собою! Проте не варто діяти напролом – завжди оцінюйте, чи не призведе різка зміна вашого стилю життя до стресу та сварок із друзями, чи не зіпсує робочі відносини тощо. Не намагайтеся відразу палити всі мости, а потім виправдовувати це високою метою, адже будь-які зміни в житті робляться задля його покращення. Завжди прораховуйте, чим для вас і ваших близьких може обернутися вихід із зони комфорту і чи не втратите ви ентузіазм через занадто велику плату за нове життя.

6. Просувайтеся маленькими кроками. Якщо ви вирішили худнути, то не варто ставити собі мету позбавитися за тиждень відразу від п’яти кілограмів. Почніть з малого, наприклад, в понеділок, середу і п’ятницю відмовляйтеся від десертів. Виконання таких маленьких завдань дає відчуття руху до мети, а також поступово формує правильні звички.

А найголовніше, пам’ятайте: для того, щоб змінитися на краще, не потрібно чекати до понеділка або Нового року. Почніть сьогодні, зараз, і повірте − у вас все вдасться!


Юлія ШПИЛЕВСЬКА,
практичний психолог
Соціально-психологічного центру м. Славутич
(за матеріалами мережі Інтернет)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия