Завантаження ...

Жінці після 40 років вітамін В12 потрібен як повітря! 14 тривожних ознак нестачі вітаміну

Факт: 4% жінок у віці від 40 до 60 років страждають від дефіциту вітаміну B12, а ще більший відсоток представниць прекрасної статі ігнорує тривожні симптоми його нестачі. Хочете мати гарне волосся, здорову шкіру і стійку нервову систему? Тоді читайте цю статтю. Дефіцит вітаміну В 12...

 

Факт: 4% жінок у віці від 40 до 60 років страждають від дефіциту вітаміну B12, а ще більший відсоток представниць прекрасної статі ігнорує тривожні симптоми його нестачі. Хочете мати гарне волосся, здорову шкіру і стійку нервову систему? Тоді читайте цю статтю.

Дефіцит вітаміну В 12

Часто в щоденній суєті ми не прислухаємося до сигналів нашого організму, ігноруючи їх або списуючи втому і головний біль на стрес. Але ми знаємо, що причина поганого самопочуття жінки за 40 криється куди глибше. Ми розповімо вам про 14 симптомів, які говорять про дефіцит вітаміну B12 в крихкому жіночому організмі. Це дуже небезпечно!

Перніціозна анемія

Запаморочення і втрата координації

У тих жінок, хто найчастіше звертається до неврологів зі скаргами на запаморочення, рівень вітаміну B12 на порядок нижче. А так як ціанокобаламін впливає на мієлінову оболонку нервів, його нестача в організмі загрожує незворотним пошкодженням нервів, за якими слідують не тільки часті запаморочення, а й повна втрата координації.

Проблеми з нігтями і нездорове волосся

Волосся втратило колишній блиск, стало ламкими, тонким, рідким? Нігті тонкі, ламаються, шаруються? Все це свідчить про нестачу цінного вітаміну B12.

М’язова слабкість

Впливаючи на нервову систему, нестача ціанокобаламіну викликає не просто загальну втому, але справжнісіньку м’язову слабкість!

Задишка

Цей малоприємний симптом — один із наслідків анемії, викликаної браком вітаміну B12. Недостатня кількість гемоглобіну ускладнює доставку кисню до тканин, тим самим змушуючи легені працювати на знос в гонитві задовольнити потребу організму в кисні. Ось тобі і задишка.

Проблеми із зором

У важких випадках дефіциту вітаміну B12 уражається зоровий нерв і судини сітківки, виникає ефект двоїння, розмитості, миготіння «мушок» перед очима і навіть тимчасова сліпота.

Постійна втома

Бракує гемоглобіну — не вистачає кисню. Бракує кисню — ось тобі і постійне бажання поспати. Через брак ціанокобаламіну жіночий організм раз у раз вимагає відпочинку, навіть якщо ти неабияк виспалася.

Блідість шкірних покривів

Ніякі патчі під очі не врятують! Щоб позбутися від докучливих синців і блідої шкіри, рекомендуємо перевірити, чи в нормі кількість вітаміну B12. Його нестача призводить до порушення кровотворення і руйнування частини кров’яних тілець, внаслідок чого вивільняється жовчний пігмент білірубін, який і надає шкірі такий похмурий відтінок.

Почуття поколювання й оніміння

Один з найнеприємніших неврологічних симптомів B12-дефіцитної анемії. Поразка нервових оболонок і нестача кисню проявляються онімінням кінцівок, поколюванням в них, а також появою судом. Щоб уникнути таких симптомів хвороби, рекомендуємо тримати рівень вітаміну B12 в нормі.

Проблеми з пам’яттю

Не можеш згадати ім’я старого друга або на автоматі кладеш ключі в холодильник замість сумочки? Вітаємо, саме час перевірити рівень вітаміну B12 і негайно приступати до його заповнення!

Зміна зовнішнього вигляду язика

Червоний лакований язик — вірна ознака нестачі вітаміну B12. Через дефіцит вітаміну структура язика піддається змінам, він стає яскраво-червоним, ніби лакованим. Немов цього мало, з’являється неприємне відчуття печіння в язику і спотворення смакових вражень.

Перепади настрою

Нестача вітаміну B12 в жіночому організмі здатний загострити депресивний стан, посилити неспокій і нервозність, а також викликати плаксивість. А все тому, що цей вітамін бере участь у виробленні гормонів щастя — серотоніну і дофаміну.

Пристрасть до запахів

Анемія призводить до спотворення запахів. Так, запах улюбленого парфуму більше не здається настільки чарівним, зате аромат фарби або гасу, наприклад, здається дуже навіть приємним.

Проблеми з серцем

В результаті порушення кровотворної функції виникає часта тахікардія, зниження артеріального тиску і безліч інших симптомів, які тягнуть за собою захворювання серцево-судинної системи. Здавалося б, просто не вистачає вітаміну B12 …

Підвищення температури тіла

В рідкісних випадку нестача ціанокобаламіну може супроводжуватися тимчасовим підвищенням температури тіла до субфебрильних значень. І нехай цей симптом є характерним при наявності інфекційного процесу в організмі, доза вітаміну B12 точно не завадить.

Якщо ви помітили у себе хоча б частину цих малоприємних симптомів, рекомендуємо негайно звернутися за допомогою до фахівця. А для природного поповнення запасів вітаміну B12 в організмі вживай яловичу печінку, тріску, палтуса, сьомгу, креветки, морські водорості і сир тофу. Ці продукти багаті корисними мікроелементами, мінералами, але головне — ціанокобаламіном.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия