Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Золоті правила в боротьбі з температурою: що можна, а що категорично заборонено

Дитячі хвороби — річ непередбачувана. Абсолютно здорова дитина, яка хвилину тому стрибала і зносила стіни, раптово виявляється гарячою, як вугіллячко. Збивати температуру чи почекати? Лихоманка, це сигнал для мозку — виробляти більше речовин, які допоможуть перемогти інфекційне....

 

Дитячі хвороби — річ непередбачувана. Абсолютно здорова дитина, яка хвилину тому стрибала і зносила стіни, раптово виявляється гарячою, як вугіллячко. Збивати температуру чи почекати?

Лихоманка, це сигнал для мозку — виробляти більше речовин, які допоможуть перемогти інфекційне захворювання. 80% дитячих хвороб — це ГРВІ. А найголовніший суперник вірусів — інтерферон, специфічний білок, рівень якого безпосередньо залежить від температури тіла. Іншими словами, чим вище температура, тим більше власних ліків виробляється!

Як знизити температуру

У нас прийнято збивати температуру відразу, як тільки вона підвищилася. Але це не зовсім правильно, вірніше, зовсім неправильно! Ліки, що знижують температуру, не дають шансів організму перемогти хворобу в найкоротші терміни. Запам’ятай золоте правило: визначальним фактором для застосування жарознижувальних засобів є не температура, а загальний стан дитини!

Давай розглянемо, як знизити температуру у дитини максимально ефективно, не зашкодивши при цьому.

Коли збивати?

Деякі діти при 39 ° почувають себе відмінно, а інші при 37,5 ° встати з ліжка не можуть. Вибір на користь ліків очевидний. У кожної дитини своя грань, але ризикувати в її пошуках не варто. Якщо температура піднялася до 39,5 ° — дій негайно! «Ближче до 40,0 ° захисні функції лихоманки перетворюються в протилежні: підвищується метаболізм і споживання кисню, посилюється втрата рідини, створюється додаткове навантаження на серце і легені» .

Особливого ​​контролю вимагають діти з судорожним синдромом. Якщо раніше були помічені фебрильні судоми на тлі високої температури, рекомендовано застосування лікарських препаратів при підвищенні до 38,5 ° або того рівня, який вкаже ваш педіатр. Це стосується і віку до 3 місяців.

У цій статті ми говоримо про температуру, яка вимірюється в пахвовій западині. Вимірювати її потрібно не менше 10 хвилин звичайним термометром. Ректальна завжди вище на 1 градус, для достовірного результату досить 5 хвилин.

Де хворіти?

Головне, що ти повинен зробити при підвищенні температури тіла, — створити умови для дитини, в яких вона зможе максимально втрачати тепло. А це можливо тільки двома шляхами: через піт або при зігріванні повітря, яке вона вдихає.  Спробуй створити в кімнаті прохолодну температуру (17-20 ° С), при цьому одягни дитину в додаткову кофтину або вкрий ковдрою. Забезпеч питний режим (50-100 мл на 1 кг ваги дитини). Без дотримання цих правил, одужання настане значно пізніше, а ризик розвитку ускладнень збільшується.

Чим збивати?

Твоя задача не панікувати, а використовувати комплексний підхід: лікарські препарати, параметри повітря, часте пиття. Причому останні два пункти володіють не меншою ефективністю, ніж будь-який сироп або таблетка! Згідно з рекомендацією ВООЗ, препаратами першого вибору для дітей є «Парацетамол» і «Ібупрофен». У домашній аптечці повинні бути обидва, бажано в різних формах. Для дітей до 6 років це сироп або ректальні свічки.

Сироп надає дію через 15-20 хвилин після вживання, але в його складі багато хімічних добавок, ароматизаторів, барвників. Свічки через 40-50 хвилин, але жарознижувальний ефект тримається довше. Вони незамінні, коли у дитини нудота або блювота, використовувати їх потрібно після дефекації, якщо це можливо.

В аптеці «Парацетамол» продається під виглядом таких препаратів: «Панадол», «Калпол», «Еффералган», «Дофалган», «Мексален», «Доломол», «Цефекон». «Ібупрофен» менш безпечний, але більш ефективний. Його аналоги: «Ібуфен ®», «Нурофен», «Бофен», «Маркофен», «Дитячий Мотрин», «Ібунорм Бебі», «Бруфен».

Дозування

Дуже часто виробники вказують вік на етикетках препарату. Але не всі діти однакові, потрібно розраховувати дозування згідно ваги дитини.  Будь дуже уважна, найчастіша помилка — коли плутаються міліграми (мг) і мілілітри (мл). Розглянемо приклад. На етикетці написано: «100 мг діючої речовини в 5 мл суспензії». Це означає, що дитині вагою 10 кг, з яким потрібно 150 мг «парацетамолу», знадобиться 7,5 мл ліки. Якщо це «Ібупрофен», то 5 мл. Це саме той випадок, коли стане в нагоді шкільна математика.

Потрібне дозування жарознижувальних свічок питай в аптеці. Краще використовувати їх на ніч, через тривалий ефекту. Разова доза «парацетамолу» в свічках становить до 20 мг / кг, враховуй її при підрахунку добової. Якщо температура піднімається раніше мінімального терміну до наступного прийому, зазначеного в інструкції, чергуй між собою лікарські препарати. Це повинні бути не різні назви ліків, а різні діючі речовини («Парацетамол» або «Ібупрофен»). Під несхожими етикетками часто захований один і той же препарат.

Якщо після прийому ліків температура впала на 1-1,5 °, це дуже добре! Не варто домагатися 36,6 ° — це величезний стрес для організму і судин.

Заборонені препарати

Категорично не рекомендується давати дітям «Аспірин» (ацетилсаліцилова кислота), «Анальгін» (метамізол натрію), «Німесулід». У них вищий ризик розвитку і більша тяжкість побічних реакцій. Популярна в нашій країні «літична суміш» на основі «Анальгіну» може застосовуватися одноразово, коли інші, більш безпечні препарати недоступні. Постійний прийом абсолютно неприпустимий як для дітей, так і для дорослих.

«Аспірин» в поєднанні з вірусною інфекцією може викликати важке ураження печінки і головного мозку — синдром Рея, при якому смертність сягає 20%. «Німесулід» також заборонений через ризик розвитку токсичного гепатиту. Це стосується дитячого віку до 12 років.

Біла гарячка

Зазвичай дитина з високою температурою гаряча на дотик, з рожевим або червонуватим відтінком шкірних покривів. В такому випадку можеш зберігати спокій — терморегуляція і тепловіддача працюють прекрасно. Але якщо висока температура супроводжується блідістю шкіри, ознобом, холодними кінцівками — виникає спазм судин.

Причин може бути декілька: від ураження нервової системи і брак рідини, до зниження тиску. В такому випадку розтирайте холодні руки і ноги, поки вони не стануть рожевими, дайте дитині половинку спазмолітичного препарату («Дротаверин», «Нош-па»). Виключіть абсолютно всі холодні компреси та обгортання.

Пам’ятай, жарознижувальне не діятиме повністю, поки присутній спазм. Якщо не вдається знизити високу температуру протягом 2-3 годин, негайно викликай швидку допомогу!

Відволікаючі процедури

Забудь про спиртові і оцтові розтирання! Чутлива дитяча шкіра миттєво всмоктує небезпечні речовини і виникає ризик отруєння. Не можна використовувати в домашніх умовах грілки з льодом, вологі холодні простирадла, холодні клізми. Зовні здається, що температура зменшилася, але такий результат виник внаслідок спазму судин шкіри! При цьому сповільнюється рух крові, зменшується потовиділення і тепловіддача. Як результат — температура внутрішніх органів збільшується. Це дуже небезпечно!

Максимально, що ти можеш зробити, — це холодна пов’язка на лоб дитини, щоб полегшити стан, але тільки після застосування жарознижувального. Гірчичники, гарячі ванни для ніг і парові інгаляції несуть більше шкоди, ніж користі. При найменшій підозрі на температуру, застосування цих процедур спровокує її підвищення. Якщо хочеться заспокоїти себе і провести експеримент над власною дитиною — будь ласка, на свій страх і ризик, але тільки коли у неї нормальна температура! Іноді заспокійливі для родичів допомагають краще найякісніших гірчичників.

ПОРАДА 

У більшості випадків діти видужують самостійно, без значного лікарського втручання. Іноді допустимо застосування народних засобів в полегшенні загального стану. Разом з великою кількістю гарячих напоїв запропонуй малюкові теплі і корисні молочні напої. Вони допомагають при кашлі, ларингіті і дуже смачні. Це може бути молоко з медом, какао-маслом, прополісом. Але тільки при відсутності алергії на ці продукти!

Додай в тепле молоко чайну ложечку меду, перемішати. Пити такий напій краще на ніч, він добре заспокоює. Какао-масло відмінно справляється з болем в горлі, якщо його розчинити в теплому молоці. Можеш купити в аптеці 10% -ву настоянку прополісу, вона коштує недорого. Додай 10 крапель в тепле молоко, неважливо, півсклянки це або одна ложка. Такий засіб добре справляється з легеневими захворюваннями, покращує самопочуття. Приймати потрібно безпосередньо перед сном. Перевірено на власному досвіді — працює! Прополіс — це джерело цілющих речовин, він сприятливо впливає на всі системи людського організму.

У лікуванні дитячих хвороб керуйся тільки здоровим глуздом і не панікуй. Якщо сумніваєшся в своїх діях — обов’язково проконсультуйтеся з педіатром. Звернись до нього, якщо симптоми хвороби тривають понад 5 днів.

Бажаю тобі і твоїм дітям тільки здоров’я!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: