Завантаження ...

Українців навчать пити несолодкий чай: цукру вперше бракуватиме

Цукрові заводи не забезпечать країну цукром цьогоріч. Це пов'язано з тим, що виробники менше посіяли цукрових буряків. "Бо у сільськогосподарських підприємств, як і в цукрових заводів, зникла мотивація. Зникли прибутки. Кілограм цукру коштує в межах 10 грн, а для ...

 

Цукрові заводи не забезпечать країну цукром цьогоріч. Це пов'язано з тим, що виробники менше посіяли цукрових буряків.

"Бо у сільськогосподарських підприємств, як і в цукрових заводів, зникла мотивація. Зникли прибутки. Кілограм цукру коштує в межах 10 грн, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кг (бо вони мають пропорції 70 на 30 – тільки 800 гр вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировина, тобто кілограм цукрових буряків, має коштувати 50 копійок, пише glavcom.ua

А столові буряки цього року навесні коштували 22 грн, цибуля – 37 грн і так далі. От фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру і перестали у зв'язку зі збитковістю вирощувати цукрові буряки", – каже Ростислав Новосад, голова правління ПрАТ "Гнідавський цукровий завод". Додає, що вижити можуть тільки насильніші підпримства, що мають запаси.

"Всі інші просто не переробляють буряків. І приклад, що із 40 заводів 25% знову не будуть працювати, про це говорить. На сьогодні це призвело до того, що Україна вперше, напевне, за роки незалежності не забезпечить себе цукром. Хоча ще 30 років тому Україна виробляла 5,5 млн т цукру і забезпечувала цим продуктом весь Радянський Союз", - додає Новосад.

Він вважає, що тростинний цукор буде дешевшим, навіть з урахуванням, що його привозитимуть з Індонезії чи Бразилії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия